INTERJÚ MUNKATÁRSAINKKAL – KATARZYNA PABIJANEK

Katarzyna szeptemberben csatlakozott hozzánk kampányosként. Feladata elsősorban a nemek közötti egyenlőség körében végzett munkánk koordinálása

MONDJ HÁROM DOLGOT, AMIT MINDENKÉPPEN TUDNUNK KELL RÓLAD.

A nemek közötti egyenlőség kérdésével foglalkozó szakember vagyok és feminista aktivista, több mint tíz éves tapasztalattal a civil, kormányzati és magánszektorban megvalósított kommunikációs projektek menedzsmentje területén. 1995 óta élek Magyarországon, itt jártam egyetemre és itt szereztem első szakmai tapasztalataimat.

KATARZYNA-PABIJANEK

MIÉRT JELENTKEZTÉL HOZZÁNK?

Régóta lelkes rajongója vagyok az Amnesty tevékenységének, mivel gyakran foglalt bátran állást a számomra legfontosabb emberi jogok: az abortuszhoz való hozzáférés, a nők emberi jogainak védelme, a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem és legutóbb a szexmunkások emberi jogainak védelme mellett. Ezek a jogok máig gyakran megkérdőjeleződnek – még az emberi jogok védelmével foglalkozó közösségen belül is -, ezért is mindig kifejezetten inspiráló látni, ahogyan az Amnesty kockázatot vállal és követi az emberi jogok ethoszát, védelmébe véve azokat az ügyeket, amelyek kívül esnek a mainstream érdeklődésén.

MIK LESZNEK A LEGFONTOSABB FELADATAID?

Az Amnesty International Magyarország 2019-2021-es stratégiájában szereplő nemek közötti egyenlőség támogatásával kapcsolatos kampányok szervezése lesz a fő feladatom. A stratégia szerint a nemek közötti egyenlőség nem csak egy demokratikus alapelv és EU-s egyezmények által is meghatározott egy emberi jog, hanem sokkal több ennél, a közösség, a társadalom jóléte múlik ezen.

SZERINTED MI LESZ A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS?

Az Amnesty Magyarország nemcsak azért dolgozik, hogy a jogszabályok megváltozzanak, hanem azért is, hogy egy problémáról minél szélesebb körben beszéljenek. A nemek közötti egyenlőség téren nagy szükség van bizonyos előítéletek felszámolására, és az azokkal kapcsolatos párbeszédre szeretnénk ösztönözni az embereket és a döntéshozókat.

MIT TEHETÜNK KÖZÖSEN A JOGÁLLAMÉRT?

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a hatalommegosztás és az ellenőrzést garantáló fékek és ellensúlyok érvényesülése az egész társadalom számára előnyös.

Téma