Hat évre ítélték a dán Jehova tanúját Oroszországban

“A bíróság döntése semmibe veszi a mindenkit megillető vallás- és egyesülési szabadságot. A hatóságok nem szolgáltattak igazságot a Dennis Christensen ellen elkövetett jogsértés kapcsán, akit pusztán azért zártak börtönbe, mert békésen élt a szabad vallásgyakorláshoz való jogával. A férfit azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.” – mondta Natalja Prilutszkaja, az Amnesty International oroszországi kutatója.

“Több tucat Jehova tanúja ellen indítottak eljárásokat az orosz hatóságok a gyalázatos “extrémizmus-elleni” törvény alapján. A mai döntés egyértelmű üzenetet küld: a megtorlás folytatódik, és várhatóan még kegyetlenebb lesz.”

Háttér

Május 23-án az orjoli regionális bíróság helyben hagyta a zheleznodorozhny kerületi bíróság februári ítéletét, amelyben 6 év fegyenctelepen letöltendő büntetésre ítélték Dennis Christensent, amiért “szélsőséges szervezet munkájában vett részt”. Elítélése után több mint 115 Jehova tanúja otthonában tartottak házkutatást, 74 hívő ellen pedig büntetőeljárást indítottak. Jelenleg összesen 188 ember ellen folyik eljárás Oroszországban.

2017 áprilisában az orosz legfelsőbb bíróság betiltotta a Jehova tanúi egyházat mint szélsőséges szervezetet. Az egyháznak azonnal be kellett szüntetnie minden tevékenységét, a tulajdonukban lévő dolgokat a hatóságok lefoglalták. Az Amnesty International szerint a bíróság döntése durva támadás a lelkiismereti- és vallásszabadság ellen.

Téma