Felelősségre kell vonni a belarusz rendőrséget

Az Amnesty International felszólítja a belarusz hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget a rendőri erőszaknak, és vizsgálják ki az elmúlt három hétben elkövetett tömeges jogsértéseket. A Lukasenka elnök uralma és a rendőri brutalitás elleni békés tiltakozók száma egyre nő.

“A belarusz hatóságok eddig nem voltak hajlandóak párbeszédet folytatni a tüntetőkkel, ahogyan a rendőrség által a tüntetések első napjaiban elkövetett tömeges jogsértéseket sem vizsgálták ki.” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója.

“Információink szerint egyetlen büntetőeljárás sem indult a több száz békés tüntető megkínzása ügyében. Ezzel szemben tiltakozók tucatjaival szemben indultak eljárások, gyakran bármilyen bizonyíték nélkül. A belarusz emberek békésen küzdenek azért, hogy az elszámoltathatatlanság veszélyes kultúrája véget érjen.”

“Vezetőikkel ellentétben a belarusz emberek kivételes önuralomról tettek tanúbizonyságot, és kizárólag békés tüntetéseket tartottak. Jó példa erre az a több tízezer tüntető, akik Minszken és más városokon keresztül vonulva szemetet szedett, és a cipőjüket levéve másztak fel a köztéri padokra.”

Háttér

Tegnap a belarusz történelem egyik legnagyobb demonstrációját tartották. A Minszkben és más városokban tartott tiltakozásokon legalább 100 ezer ember követelte Lukasenka elnök távozását és a jogsértések kivizsgálását.

Az augusztus 31. előtti napokban legalább 50 újságírót vettek őrizetbe, többek akkreditációját visszavonták vagy kiutasították az országból. Csak tegnap legalább 140 tüntetőt vettek őrizetbe. Az ellenzéki Koordinációs Tanács több tagját abszurd vádak alapján letartóztatták.

A tiltakozások első három napja során (augusztus 9-12.) a hatóságok tömegével tartóztatták le a tüntetőket, zaklatták és megfélemlítették őket, gumilövedékeket, villanógránátokat, könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. Több mint 6700 embert vettek őrizetbe, a vallomások szerint több száz embert kínoztak meg és bántalmaztak a rendőrörsökön és börtönökben.