Fálun Gong gyakorlókat kínoznak Kínában

Az Amnesty International (AI) jelentése szerint Kínában a Falun Gong meditációs közösség vallásgyakorlóinak tízezreit tartóztatták le és tartották fogva önkényesen a hatóságok, mióta 1999 júliusában a kormány betiltotta a mozgalmat, mert azt – más közösségekkel együtt – “eretnek szervezetnek” minősítették, amely “veszélyt jelent a társadalmi és politikai stabilitásra”. Azt követően történt ez, hogy 1999 áprilisában mintegy tízezer Falun Gong vallásgyakorló állta körül némán a kommunista párt pekingi központját hajnaltól késő éjjelig, hogy követeljék szervezetük hivatalos elismerését. A meditációs közösség vezetőit bebörtönözték, míg másokat pszichiátriai klinikákon “kezeltek”. A legtöbb Falun Gong gyakorlót azonban ún. “átnevelő munkatáborokba” küldték, ahol sokukat kínzásnak és embertelen bánásmódnak vetettek alá, különösen azokat, akik nem voltak hajlandóan lemondani hitükről. Az “átnevelő munkatáborok” igen elterjedtek Kínában, annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség többször felhívta a kínai kormányt arra, hogy zárja be ezeket az intézményeket. Az AI továbbra is sürgeti a hatóságokat, hogy szüntesse meg az “átnevelő munkatáborok” gyakorlatát, és a szabadságvesztéssel sújtható, tisztességes bírósági eljárásban megállapított vétségeket a büntető törvénykönyv keretein belül szankcionálja. Kína egyébként 1988-ban ratifikálta a kínzás, valamint kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód elleni ENSZ-egyezményt.

Az Amnesty International 2007. március 20-án sürgős akciót hirdetett nyolc, “átnevelő munkatáborra” ítélt Falun Gong gyakorló ügyében, mivel a jogvédő szervezet attól tart, kínzások és embertelen bánásmód fenyegeti őket. Az AI lelkiismereti foglyoknak tekinti őket, akiket azért tartóztattak le, mert a szabad vallásgyakorláshoz fûződő jogukkal éltek. Civil ruhás rendőrök az egyikük otthonában tartóztatták le őket, és elkobozták a Falun Gong-al kapcsolatos könyveiket és számítógépüket is. Jelenleg Guangzonhou városban tartják őket fogva, innen szállítják majd át őket a munkatáborba. Egyikük korábban már több mint egy évet töltött ilyen intézményben, ahol kínzásban és embertelen bánásmódban volt része. Csuklójánál fogva lógatták órákig úgy, hogy a lába épphogy érintette a földet, amiért Falun Gong gyakorlatokat végzett letartóztatása alatt. Naponta 14 órákat dolgoztatták, mûvirágokat kellett készítenie.


További részletek angolul és magyarul.

Tengerentúli Falun Gong szervezetek szerint több mint kétezer fogvatartott gyakorló halt meg az üldöztetés kezdete óta. Állításuk szerint számos, a fogságban meghalt Falun Gong gyakorló szerveit átültetésre használták fel, “szervrablást” hajtva végre. Az Amnesty International vizsgálja ezen jelentéseket, ám egyelőre még nem rendelkezik elég információval ahhoz, hogy megerősíthetné vagy cáfolhatná ezen feltevéseket.