2020-ban ismét megrendezzük az Összpont emberi jogi versenyt középiskolás diákoknak. A három izgalmas forduló során a fiatalok nemcsak emberi jogi tudásukat bővíthetik, hanem lehetőségük nyílik megmutatni kreativitásukat és szakértőkkel konzultálni az őket ténylegesen érdeklő és érintő témákban.

Idén hetedik alkalommal rendezzük meg az Amnesty emberi jogi versenyét középiskolás diákok számára. A februártól májusig tartó verseny során - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - a résztvevők kreatív, izgalmas feladatokon keresztül dolgoznak fel emberi jogi témákat, majd ismereteiket felhasználva kampányolnak a változásért.

Kiemelten figyelünk arra, hogy mind az írásbeli feladatsoraink, mind a verseny többi fordulójában támasztott elvárás gyakorlatias, szórakoztató legyen, és illeszkedjen a jelentkezők igényeihez és érdeklődési köréhez. Az Összpont követi az emberi jogi eseményeket, naprakész és hiteles információkkal látja el a résztvevőket. Célunk, hogy a versenyzők - önkéntes képzőink és aktivistáink támogatásával - képessé váljanak arra, hogy az őket érintő vagy számukra releváns ügyekben kiálljanak a saját és mások jogaiért.

Idén először a verseny egy egész hétvégés programmal zárul, ahova a döntőbe jutott csapatokat várjuk. A záróhétvégén a csapatok jobban megismerhetik egymást, az Amnestyt, még több hasznos tudást szerezhetnek az aktivizmusról, kampányokról, amelynek segítségével egy miniprojektet is ki kell majd dolgozniuk, de természetesen nem maradhat el a jól megszokott disputa sem. Itt dől majd el, hogy melyik csapat nyeri meg a fődíjat, amely idén néhány napos tanulmányút lesz egy európai Amnesty szekcióhoz.

A versenyen való részvétel ingyenes, az alábbi linken található regisztráció kitöltéséhez kötött. Az igazán motivált összpontosok számára idén is elsőbbséget biztosítunk az ifjúsági nyári táborunkban való részvételre is.

Verseny menetrendje

Regisztráció: 2020. január 10 - február 5. (szerda) dél

1. forduló: 2020. február 10 - 20.

• Online, írásbeli feladatok, melyet önkénteseink állítanak össze.
  • Eredményekről legkésőbb február 28-ig értesítjük a résztvevőket.
2. forduló: 2020. március 14 - április 12.

• Ebben a fordulóban a csapatok az általuk választott témákban vizuális kampányt készítenek, amelyben képzőink és aktivistáink támogatására is számíthatnak.
  • Március 14-én egy egész napos workshop keretében nyújtunk segítséget a feladat megvalósításához, amelyen minden csapatból számítunk legalább egy fő részvételére. A workshopon való részvétel szintén ingyenes lesz, és a Budapesten kívülről érkezők számára pedig megtérítjük az útiköltséget.
  • A legjobban sikerült műveket szeretnénk bemutatni az Amnesty Magyarország 30. születésnapja alkalmából szervezett Amnesty Feszten is. (ápr. 24-26.)
  • A döntőbe jutásról legkésőbb április 27-ig tájékoztatjuk a csapatokat.

3. forduló - Záróhétvége: 2020. május 22-24.

A záróhétvége egy három napos lezárása az Összpont versenynek, amelyen a döntőbe jutott csapatok vesznek majd részt. A helyszín várhatóan Budapest környékén lesz, ahová pénteken délután érkezünk majd és vasárnap délután utazunk haza. A hétvégén való részvételt és az utazás költségeit az Amnesty Magyarország téríti.

A hétvégén való részvétel kötelező a döntős csapatok számára, hiszen itt dől majd el, hogy mely csapatok lesznek dobogósok, és ki nyeri fődíjat. A résztvevők itt egyrészt egy projekttervet dolgoznak majd ki az általuk választott témában, amelyek megvalósítását az Amnesty támogatja.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén sem maradhat el a disputa, mely során a versenyzők emberi jogi témákat vitatnak meg egymással, és fejleszthetik érvelés technikájukat is. A disputára való felkészülésben a második fordulót követően támogatjuk a résztvevőket.

Hogyan jelentkezz?

Az Összpont versenyre idén is 3 fős, középiskolásokból álló csapatok nevezését várjuk, legfeljebb 11. évfolyamos diákokét, akik tanár(aik) mentorálását is igénybe vehetik. Jelentkezni a "Jelentkezem az Összpontra" gomb megnyomásával tudsz.

Jelentkezem az Összpontra

A regisztráció határideje: 2020. február 5. (szerda) dél

Értékelési szempontok, nyeremények

A végső értékelés során figyelembe vesszük az írásbeli forduló, a vizuális kampány, a disputa illetve a projekttervezés eredményeit. Az összes döntőbe jutott csapat tárgyi ajándékban részesül, és oklevéllel jutalmazzuk részvételüket a versenyben.  A dobogós csapatok nyereményei:

• 3. helyezett: Amnestys ajándékcsomag
  • 2. helyezett: Egy napos belépő egy magyarországi nyári fesztiválra az Amnestyvel
  • 1. helyezett: Tanulmány látogatás egy európai Amnesty szekcióhoz, amelyre várhatóan június/júliusban fog sor kerülni, a nyertes csapattal való egyeztetést követően.

Minden Összpontos versenyző számára elsőbbséget biztosítunk az Amnesty nyári ifjúsági táborában való részvételre, amelyet idén 2020. augusztus 24-27. között rendezünk meg.

Tudj meg többet:

Ha kérdésed merült fel a jelentkezés vagy a verseny kapcsán, látogasd meg a facebook eseményt, vagy keresd bizalommal oktatási és ifjúsági koordinátorunkat, Karácson Zitát, a karacson.zita@amnesty.hu email címen.

Fotógaléria

Lásd a mellékleteket