Elvittük az aláírásokat az üzbég nagykövetségre

Megpróbáltuk átadni ma délelőtt az osztrák Amnesty-vel együtt a bécsi üzbég nagykövetségnek a Dilorom Abdukadirova szabadon bocsátásáért gyűjtött aláírásokat.

Négy aktivistánk ma reggel elvitte a megkínzott és 18 év börtönre ítélt Dilorom Abdukadirova szabadon bocsátásáért gyűjtött 1139 magyar aláírást a bécsi üzbég nagykövetségnek. Megpróbálták az Amnesty International Ausztria képviselőivel közösen átadni a két

A bécsi üzbég nagykövetségnél

országban összegyűjtött több mint 3500 aláírást, de mivel senki nem volt hajlandó átvenni a petíciót tőlük, a kerítés alatt csúsztatták be. Ezután több beszédben szólították fel az üzbég hatóságokat, hogy azonnal és feltételek nélkül engedjék szabadon Dilorom Abdukadirovát, és vizsgálják ki, hogy ki a felelős a négygyermekes édesanya megkínzásáért. Ezzel az akcióval párhuzamosan Európa további nyolc nagyvárosában (Berlin, Párizs, Varsó, Róma, Brüsszel, London, Genf és Riga) adtak át az Amnesty International tagjai és aktivistái aláírásokat a helyi nagykövetségeknek. Ma reggel a Hősök terén egy fotóakcióval hívtuk fel a figyelmet arra, hogy Üzbegisztánban a mai napig bevett gyakorlat a hatóságok által elkövetett kínzás.

Dilorom Abdukadirova összesen 18 év börtönbüntetést kapott, mert részt vett egy békés tüntetésen a kelet-üzbegisztáni Andizhanban. A négy gyermekét nevelő nőt többször megkínozták. Dilorom lelkiismereti fogoly, akit azért börtönöztek be és kínoztak meg, mert élt a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való alapvető jogával.

Téma