Egyiptom: Módszeres jogsértések a biztonság nevében

Az új, terrorizmus elleni törvény nem igazolhatja a módszeres emberi jogi sérelmeket

Kairó: “Az egyiptomi hatóságok a nemzet biztonságának nevében folyamatosan követnek el emberi jogi sértéseket” – jelentette ki ma nyilvánosságra hozott jelentésben az Amnesty International. Egy Kairóban tartott sajtókonferencián a szervezet azt szorgalmazta, hogy az egyiptomi kormány biztosítsa: a tervezett új, terrorizmus elleni törvény nem teszi majd lehetővé az emberi jogok megsértését.

A jelentést (“Módszeres jogsértések a biztonság nevében”) megelőzte a szervezet múlt hónapban elhangzott figyelmeztetése, amelyben hangsúlyozták: a jelenlegi alkotmánymódosítások és a tervezett új terrorizmus elleni törvény további fenyegetést jelenthetnek az emberi jogok számára.

“Egyiptomiak ezreit zárták börtönbe a biztonság nevében; sokukat vád vagy tárgyalás nélkül tartották fogva évekig, gyakran annak ellenére, hogy bírósági döntés rendelkezett a szabadon bocsátásukról, míg másokat égbekiáltóan igazságtalan perek után ítéltek el” – nyilatkozta Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International Közép-Kelet és Afrika Programjának igazgató-helyettese. “Az egyiptomi kormánynak kötelessége megvédeni a népét és küzdeni a terrorizmus ellen, de eközben tartania kell magát az alapvető emberjogi normákhoz és a nemzetközi jog által meghatározott kötelezettségeihez – és ezt gyakran feltûnő módon elmulasztja megtenni.”

A jelentés önkényes letartóztatásokról, bírósági tárgyalás nélküli hosszú fogva tartásokról, kínzásokról és egyéb embertelen bánásmódról tudósít a biztonsági erők, különösen a State Security Investigations (SSI) részéről. Az SSI komoly befolyással rendelkezik a szükségállapotnak köszönhetően, amelyet a kormány 40 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül fenntart az országban. A jelentés elítéli azt a gyakorlatot is, hogy nemzetbiztonsági ügyek civil vádlottjait rögtönítélő- és katonai törvényszékek elé állítsák, mivel ezek mûködése a szervezet szerint igazságtalan. Néhány embert, akiknek pere ilyen törvényszékek előtt zajlott, halálra ítéltek, és ki is végeztek.

A jelentés szerint Egyiptom az Egyesült Államok vezette, terror elleni világméretû háború egyik fő célállomása. Annak ellenére, hogy kínzás veszélye fenyegeti a rabokat, az Egyesült Államok, illetve európai és arab országok kormányai számos, terrorizmussal gyanúsított egyiptomi állampolgárt szállítottak ide, ahol fogva tartják és kínozzák őket. Gyakran nem lehet tudni, mi lett a sorsa annak, aki az USA törvénytelen “kiadatásainak” áldozata volt. Személyazonosságukat sosem hozták nyilvánosságra, sem azt, hol és miért tartják őket fogva.

“Az egyiptomi hatóságoknak nyilvánosságra kell hozniuk azoknak a terrorizmussal gyanúsítottaknak a számát, nevét, nemzetiségét és hollétét, akik a “kiadatások” során vagy egyéb módon kerültek az ő őrizetük alá külföldről” –  nyilatkozta Hassiba Hadj Sahraoui.

A jelentés tartalmaz hat kulcsfontosságú ajánlást is a kormány számára, hogy megtörhessék a jogsértések körét: vessenek véget az olyan fogva tartásoknak, amelyek titkosak, illetve amelyek a rabot minden érintkezési lehetőségtől megfosztanak, valamint sürgősen és alaposan vizsgálják ki a kínzással kapcsolatos vádakat.

“A kínzást széles körben alkalmazzák az SSI-nél, illetve más biztonsági és végrehajtó testületeknél, de az ezzel kapcsolatos vádakat ritkán vizsgálják ki, és akkor is csekély eredménnyel” – állította Hassiba Hadj Sahraoui. “A kormánynak szakítania kell a büntetlenség eddigi gyakorlatával, amely védelmet biztosított azoknak, akik a biztonság nevében kínzást alkalmaztak.”

Az egyiptomi kormány számára elengedhetetlen, hogy az ENSZ emberi jogi szakértőit vizsgálódni engedje a kínzásokkal és a terrorizmussal szembeni harccal kapcsolatban most, hogy új, terrorizmus elleni törvényi szabályozást készít elő. A szakértők látogatása egyértelmûen jelezhetné, hogy a kormány elkötelezett a nemzetközi emberi jogi kötelezettségek betartásának irányában.

Az Amnesty International újból kifejezte félelmét, hogy a legújabb alkotmánymódosítások és a készülő terrorizmus elleni törvény mind további emberi jogi sérelmek számára nyitják meg az utat. Bár még egyetlen tervezet sem került napvilágra, az egyiptomi hatóságok azt nyilatkozták, hogy törvényük előkészítése során számos ország hasonló törvényi szabályozását tekintették át, közöttük az Egyesült Államokét is.

“Egyiptom súlyos hibát követne el, ha új, terrorizmus elleni törvényéhez az Egyesült Államok Patriot Act-je szolgálna modellül” – nyilatkozta Curt Goering, az Amnesty International USA ügyvezető igazgató-helyettese. “A Patriot Act-et sokan a régóta virágzó szabadságjogok elleni alapvető támadásként értékelik, hiszen bámulatos könnyedséggel áldozta fel az emberi jogokat és a törvény hatalmát a biztonság oltárán.”

Budapest, 2007. április 11.

További információ:
Fodor Márk igazgató, tel: 06 70 3102705