Egyesült Államok: Obama elnök rendeletei a kihallgatásokról és a hírszerzésről történelmi jelentőségűek

,,Nem szabad alábecsülnünk Obama elnök rendeleteinek fontosságát” – hangsúlyozta Irene Khan.

,,Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban nem engedélyezi gyanúsítottak titkos fogva tartását és kínzását olyan technikákkal, mint a vízbe fojtás”- tette hozzá.

Az Amnesty International továbbra is fenntartással kezel a hadsereg kézikönyve által ajánlott bizonyos módszereket, amelyeket a szervezet a a kínzás nemzetközi tilalmával összeegyeztethetetlennek tart. Ennek ellenére az, hogy a CIA és más nem katonai szervezetek állományában lévő személyeknek is be kell tartaniuk ezeket az előírásokat, nagyobb védelmet biztosít a fogva tartottak számára, mint amit eddig élveztek, és jelentős előrelépés a korábbi kormányzatok politikájához képest, amely lehetőséget adott a kínzásra, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeit a foglyokkal való bánásmód tekintetében.

A további megoldandó kérdések közé tartozik a CIA által rövid távon, átmeneti jelleggel fogva tartottak ügye és a hírszerzés által használt nem amerikai illetőségű támaszpontok problémája.

A mai nap mérföldkő az emberi jogokért folyó kampányban. Hat év elnyomás és szenvedés után, most tesznek az Egyesült Államok által a terrorizmus elleni háború során elkövetett hibák kijavításáért – emelte ki Irene Khan.

Nem szabad azonban, hogy ez legyen a történet vége. Mindenki, akinek felelőssége van az olyan bűntettek, mint a kínzások, eltűnések és önkényes fogva tartások engedélyezésében vagy kivitelezésében, annak az igazságszolgáltatás elé kell állnia, továbbá független bizottságot kell létrehozni az Egyesült Államok fogvatartási és kihallgatási módszereinek vizsgálatára.

Téma