Egészségügyi okokból távozik az Amnesty főtitkára

Sajnálattal tudatjuk, hogy orvosai tanácsait követve Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára úgy döntött, hogy egészségügyi okok miatt távozik a szervezettől.

Lemondását az Amnesty Nemzetközi Elnöksége elfogadta, feladatait a mai naptól kezdve ideiglenes jelleggel Julie Verhaar, a korábbi főtitkár-helyettes veszi át.

“Régóta úgy gondolom, hogy az Amnesty az emberiség egyik legfontosabb globális értéke, és fájó szívvel hoztam meg a döntést, hogy lemondok a főtitkárságról. A szervezetnek olyan vezetőre van szüksége, akik teljes erejével tud dolgozni, és annyi erőt tud a szervezet missziójának érdekében mozgósítani, amennyit az megérdemel.” – mondta Kumi Naidoo.

“Nagy megtiszteltetés volt, hogy együtt dolgozhattam ennyi kiváló és elkötelezett emberrel a Nemzetközi Titkárságon és a szekciókban. Inspiráló volt részt vállalni abban a fontos és bátor munkában, amit a mozgalmunk csinál. De az egészségem miatt nem volt más választásom, mint meghozni ezt a fájdalmas döntést. Meg kell gyógyulnom, és ki kell találnom, hogy a jövőben hogyan tudok tovább úgy küzdeni az igazságtalanságok ellen, hogy közben magamra is odafigyelek.”

Kumi azután döntött a távozás mellett, hogy az egészségi állapota tovább romlott az elmúlt hónapokban.

A Nemzetközi elnökség elfogadta a lemondását, feladatait a korábbi főtitkár-helyettes, Julie Verhaar veszi át a mai naptól egészen addig, ameddig új főtitkára nem lesz a mozgalomnak.

“Nagyon sajnáljuk, de megértjük Kumi döntését. Vezetése alatt az Amnesty elkezdte kidolgozni a következő globális stratégiáját, és közelebb jutottunk, hogy még hatékonyabb válaszokat találjunk a világ előtt álló kihívásokra.” – mondta Sarah Beamish, az Amnesty International Nemzetközi Elnöke.

Kumi Naidoo, ha egészségi állapota engedi, pár fontos korábbi vállalásának mindenképpen szeretne még eleget tenni decemberben. Minden erejével azon van, hogy az átadás-átvétel zökkenőmentes legyen mielőtt januárban távozik és megkezdi betegszabadságát.