Budapest Pride – Amnesty International Magyarország: SZERETNI EMBERI JOG!

Az Amnesty International Magyarország elnöksége, munkatársai, aktivistái és támogatói is részt vesznek a szombati Budapest Pride felvonuláson, hogy támogassák a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség tagjainak egyenjogúságért és a diszkrimináció ellen folytatott küzdelmét, valamint véleménynyilvánítási és gyülekezési jogának érvényesítését.

A szervezet nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen, az LMBTI közösség és szimpatizánsai, civilek, ismert emberek és cégek együtt ünnepeljék a sokszínűséget, és együtt követeljenek egyenlő jogokat mindenkinek.

A tavalyi, és egyben az eddigi legnagyobb létszámú felvonulás egyetlen sajnálatos incidenst leszámítva békésen zajlott; ezért köszönet jár a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrségnek, a szervezőknek és minden egyes résztvevőnek. Bízunk benne, hogy a rendőrség az idei rendezvényen is biztosítja a résztvevők szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát, esetleges homofób, transzfób vagy egyéb motivációjú támadás és bármiféle büncselekmény esetén pedig alaposan kivizsgálja a történteket, és mindent megtesz az elkövetők beazonosítása érdekében. Minden támadást alaposan ki kell vizsgálni, és amennyiben felmerül, hogy homofób vagy transzfób motivációjú, akkor kiemelten fontos, hogy a rendőrség a nyomozás során mérlegelje, hogy az incidens gyűlölet-büncselekmény-e.

A magyar állam kötelezettsége, hogy minden állampolgára számára megkülönböztetés nélkül biztosítsa jogai érvényesülését, illetve a hátrányos megkülönböztetés és az előítéletből elkövetett bűncselekmények elleni védelmet.

„Bízunk benne, hogy a sokszínűségnek, a toleranciának és az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemnek a jelképeként megvalósuló felvonulás egyszer majd kordonok nélkül, ünneplő tömeg előtt, büszkén vonulhat” – nyilatkozta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Nagyon fontos, hogy a mindennapokban, az év 365 napján érvényesüljön a homofóbia és transzfóbia elleni határozott kiállás. Mi ezért dolgozunk, és erre buzdítjuk tagjainkat, aktivistáinkat és szimpatizánsainkat. Aki velünk vonul szombaton, az mind felerősíti a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának hangját: SZERETNI EMBERI JOG!”

Az Amnesty International 2009 óta kampányol Magyarországon a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) emberek jogi egyenlőségéért, és az őket érő hátrányos megkülönböztetés ellen. 2014-ben a szervezet a transz- és interszexuálisok jogait kiemelten kezeli.

A 19. Budapest Pride fesztiválon a szervezet a Gyűlölet nélküli iskola című műhelybeszélgetéssel, a Civil Falun való bemutatkozással (Civil Aktivitásra Fel!), Holland Kati fotóművész Szeretni emberi jog című kiállításával, a megnyitón Amnesty DJ-vel, a szombati felvonuláson pedig saját küldöttséggel és menetkísérőkkel vesz részt.

10494459 10152522083251575 540240049005607665 o

Téma