Azonnali tűzszünetre van szükség a civilek védelmében

Mély megrendüléssel és aggodalommal követjük, ami Izraelben történik. Aggódunk a barátainkért, munkatársainkért és minden civilért az izraeli és a palesztin területeken. A Hamász október 7-i civilek és polgári célpontok ellen kezdett támadássorozatot, amire nincsen mentség, nem igazolható semmilyen módon. A civilek szándékos meggyilkolása, elrablása, a polgári célpontok elleni rakétatámadások háborús bűncselekmények, amelyekért az elkövetőket felelősségre kell vonni.   

Az Amnesty International egy független emberi jogi szervezet, amely arra törekszik, hogy a fegyveres konfliktusban részt vevő valamennyi fél betartsa a nemzetközi humanitárius és emberi jogi előírásokat. Az Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között zajló fegyveres konfliktusról szóló anyagainkban valamennyi fél tevékenységét ezen szempontok szerint vizsgáljuk. 


Az Amnesty International azonnali tűzszünetre szólítja fel a konfliktusban résztvevő feleket a Gázai övezetben és Izraelben, hogy ezzel is elejét vegyék a további haláleseteknek, illetve az életmentő segélyek eljussanak azokra a helyekre, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. 

“Az elmúlt két és fél hétben elképesztő méreteket öltött a humanitárius válság és az emberi szenvedés Izraelben és a Palesztin Területeken. Több mint 2 millió ember próbál túlélni a Gázai övezetben a humanitárius krízis kellős közepén, miközben már így is rengeteg ember vesztette életét a konfliktusban. Legalább 1400-an haltak és több ezren sérültek meg Izraelben, és több mint 6546 ember vesztette életét Gázában. A Hamász több mint 200 embert ejtett túszul. Mindkét fél több alkalommal is súlyosan megsértette a nemzetközi humanitárius jog előírásait, többek között háborús bűncselekményeket is elkövettek. Ebben az elképesztő szenvedésben és pusztításban is muszáj az emberségnek felülkerekednie” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára. 

“Azonnali lépésekre van szükség a civilek védelmében, és a további szenvedések csökkentésére. Felszólítjuk a nemzetközi közösség minden tagját, hogy csatlakozzanak az azonnali tűzszünetet sürgetőkhöz.” 

Az Amnesty International egyetért az ENSZ palesztin területeken élők emberi jogaival foglalkozó különleges jelentéstevőjével, az ENSZ Palesztinában működő intézményeivel, számos emberi jogi szakértővel, az ENSZ főtitkárával és emberi jogi főbiztosával abban, hogy azonnal tűzszünetre van szükség. 

A dél-izraeli területeken élők ellen október 7-én a Hamász és más fegyveres szervezetek által elkövetett borzalmas támadásokban az izraeli hatóságok szerint legalább 1400-an haltak meg, 200 embert pedig – legtöbbjük civil – elraboltak. Válaszul azóta az izraeli védelmi erők több ezer rakétát lőttek ki a Gázai övezetre, amelyben eddig legalább 6546-an, főleg civilek – köztük 2704 gyermek – halt meg a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint. Több mint 17 439 sérültről tudni, és több mint 2000-en még mindig a romok alatt vannak.  

Az egyre biztosabbá váló izraeli szárazföldi offenzíva beláthatatlan következményekkel járhat a Gázában rekedt civilekre nézve – ahogyan azt az izraeli hadsereg Észak-Gázában maradt civileknek eljuttatott fenyegetései is előrevetítik. Eközben az izraeli civilekre a Hamász és más fegyveres szervezetek továbbra is rakétákkal lőnek. 

“A humanitárius katasztrófa napról napra csak rosszabb lesz. Létfontosságú egy azonnali tűzszünet elrendelése minden oldalon, hogy a segítség és segélyszállítmányok biztonságban eljussanak a megfelelő helyekre. A tűzszünet lehetőséget adna a kórházaknak, hogy életmentő gyógyszerekhez, vízhez és felszerelésekhez jussanak, és megjavíthassák a megrongált kórházi osztályokat” – mondta Agnès Callamard. 

“Az azonnali tűzszünet a leghatékonyabb eszköze a civilek megvédésének. Rengeteg ember életét mentheti meg Gázában, és arra is lehetőséget ad, hogy a Hamász által elrabolt embereket szabadon engedjék.” 

Az Amnesty International háborús bűncselekmények elkövetését dokumentálta a Hamász és más fegyveres szervezetek, illetve az izraeli hadsereg által is. A tűzszünet arra is lehetőséget adna, hogy független szakértők vizsgálják ki a háborús bűncselekmények és más jogsértések gyanúját, köztük a Nemzetközi Büntetőbíróság és a megszállt palesztin területekkel foglalkozó vizsgálóbizottság munkatársai is bejussanak a területre. Ezek a vizsgálatok elengedhetetlenek, hogy a háborús bűncselekmények és más jogsértések elkövetőit felelősségre vonják, és az áldozatoknak igazságot szolgáltassanak. 

Az Amnesty International egyúttal felszólítja a konfliktusban résztvevőket:  

  • a Hamász és a többi fegyveres szervezet azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon a civil túszokat, a fogságban lévőkkel pedig emberségesen bánjanak, többek között kapják meg a szükséges egészségügyi ellátásokat; 
  • minden fél azonnal vessen véget a jogellenes és aránytalan támadásoknak, illetve a civilek és polgári infrastruktúrák elleni támadásoknak; 
  • Izrael azonnal biztosítsa a humanitárius segélyek azonnali eljutását a Gázai övezetbe, vessen véget a 16 éve tartó illegális blokádnak, és azonnal engedje be a palesztin területeken elkövetett jogsértéseket vizsgáló független bizottság munkatársait; 
  • a nemzetközi közösség vezessen be átfogó fegyverembargót a konfliktusban résztvevő valamennyi féllel szemben, mivel ezekkel a fegyverekkel súlyos bűncselekményeket követnek el; 
  • folytatódjon a Nemzetközi Büntetőbíróság folyamatban lévő vizsgálata, és ehhez kapjanak meg minden támogatást és erőforrást. 
  • Izrael engedje szabadon a jogellenes bebörtönzött palesztin foglyokat, 
  • vessenek véget az Izrael által a palesztin területeken élőkkel szemben fenntartott apartheid-rendszernek.