ASEM: párbeszédet Mianmarral

A francia elnökségnek címzett levélben az Amnesty International leszögezi, hogy az EU-nak a térség más emberi jogi problémái mellett foglalkoznia kell a mianmari jogsértésekkel is, Mianmarban ugyanis közel 2100 politikai foglyot tartanak bebörtönözve. A francia elnökségnek meg kell ragadnia az alkalmat, hogy az Unió jogvédőkre vonatkozó irányelvei értelmében, felvilágosítást kérjen a foglyokról, akik közül sokakat feltehetően kínoznak.

Az Amnesty International sürgős esetekről ad ki jelentéseket, mint amilyen Myo Yang Naung Theiné, akit három héten belül elítélhetnek. 2007 decemberében fogták el, mert a szeptemberi tüntetéseket filmezte. Fogva tartása alatt alsóteste megbénult, a bírósági tárgyalásokra hordágyon vitték. Az Amnesty International szerint a bénulás kínzás következménye lehet, emiatt felszólítja a francia elnökséget, lépjen fel a fogva tartás körülményeinek javítása, de még inkább a fogoly feltétel nélküli szabadon bocsátása érdekében.

Az ASEM társelnökeként a francia EU-elnökség elérheti, hogy a mianmari emberi jogi helyzetre kellő figyelem irányuljon. Nicolas Berger, az Amnesty International EU-irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy az ASEM tekintélye sokat segíthetne a lelkiismereti foglyok sorsán, és véleménye szerint ezt a lehetőséget ki kell használni a mianmari vezetéssel való párbeszédre.

Ugyancsak súlyos aggodalomra ad okot a karen népcsoport ellen Kelet-Mianmarban folytatott katonai offenzíva. Az elmúlt évtized legnagyobb hadművelete elsősorban civilek ellen irányult, és kb. 150 000 embert űzött el lakhelyéről. Az Amnesty International 2008 júniusi jelentése megállapította, hogy a súlyos jogsértések emberiség ellen elkövetett bűntetteknek minősültek, és most arra ösztönzi a francia EU-elnökséget, szólítsa fel Mianmart a civilekkel szemben elkövetett jogsértések megszüntetésére.

Az emberi jogi szervezetet az az alkotmányozási folyamat is aggasztja, amely az igazságos jogrend helyett az emberi jogokat figyelmen kívül hagyó kormányok legitimizálására törekszik. Az Európai Uniónak nyomást kell gyakorolnia a mianmari hatóságokra, hogy az előbbi javaslatokat figyelembe véve változtassák meg az alkotmánytervezetet.
 

Az „Emberiség ellen elkövetett bűntettek Kelet-Mianmarban” című jelentés az alábbi linken érhető el:
http://www.amnesty.org/en/library/asset/ASA16/011/2008/en/d80827f1-3248-11dd-adb0-a55f274f1a5a/asa160112008eng.pdf