Amnesty International Elnökségi interjú – Jósa Bálint

Mivel foglalkozol, mi a hivatásod?

Én sok mindennel foglalkozom, mivel egyszerre vagyok szabadúszó és a civil szektorban is dolgozom. Egy civil szervezet kurátora vagyok 12 éve, ez a fő tevékenységem. Az Alapítvány célja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat érintő diszkrimináció elleni küzdelem, az önkéntesség, a fenntartható társadalom elérése. Ennek érdekében rendezvényeket, képzéseket, kampányokat és konferenciákat szervezek, valamint a nemzetközi antirasszista mozgalmakban tevékenykedem. Fő területeim a migráció, interkulturális képzések, rasszizmus, politikai önérdek érvényesítés és az online gyűlöletbeszéd.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Amnesty International-lel? Hogyan találkoztál először a magyar szervezettel?

Már 18 éves korom óta kapcsolatban vagyok az AI nemzetközi tevékenységével és lelkesen tanulmányoztam a magyar szervezetet is, de közelről 3 éve az Emberi Jogi Iskola projektben vállaltam önkéntes trénerséget.

Mi ösztönzött arra, hogy közelebbi kapcsolatba kerülj a szervezettel?

Magával ragadott az a fajta lelkesedés és elkötelezettség, ami az Amnesty Magyarországon jellemzi.

Vállalsz-e máshol is önkéntes munkát?

Számtalan nemzetközi szervezetnek segítek önkéntes formában és az online gyűlöletbeszéd ellenes kampányban is önkénteskedem a saját szervezetemnek. Mivel sok szervezet nem tud fizetni a munkámért, ez nem akadályoz meg, ha szükség van rám sok mindent vállalok.

Mik a legfontosabb célkitűzésed? Mivel járulnál hozzá az Amnesty International Magyarország munkájához?

Saját célkitűzésem, hogy a hazai bevándorlókat érintő kérdésekben mélyreható változások induljanak el, és az emberi jogok témája ne csak egy szűk és érzékeny csoportot érdekeljen. Szeretném, ha az iskolában kötelező anyag lenne és ha mindenki ismerné és tisztelni saját és mások jogait.

Szerinted mi értelme van a munkánknak?

Ez egy igen összetett kérdés. Elsősorban az, hogy mi is többet tudjunk és másokat is bevonjunk az Amnesty „univerzumba”, de ha tágabb értelemben nézzük, az, hogy megakadályozzuk, hogy az emberi jogok csorbuljanak, és ha ilyet érzékel valaki legyen kihez fordulni. Én azért dolgozom, hogy mindenki tudja kihez érdemes és ki tud tenni ez ellen valamit és ez az Amnesty Hungary legyen.

Mit mesélnél még el magadról?

2 fiam van és a feleségem német, és sokat éltem külföldön és most is elég sokat utazom.

Jósa Bálint