Alkotmánybírósághoz fordultak a civilek

A Civilizáció kampány során is együttműködő 23 civil szervezet közösen nyújtott be alkotmányjogi panaszt a civileket megbélyegző törvény miatt az Alkotmánybírósághoz.

A külföldről támogatott civil szervezetek elleni törvény alapján minden civil szervezet, amely legalább 7,2 millió forint támogatást kap külföldről köteles magát regisztrálni a külföldről támogatott szervezetként, és ezt a címkét honlapján és kiadványain feltüntetni. Ezen felül az ilyen szervezeteknek az 500 000 forintot meghaladó, külföldről érkező adományok esetén a támogatók személyes adatait is közölniük kell az állammal, amely ezeket az adatokat nyilvánosságra hozza.

A Civilizáció kampány keretében több civil szervezet tiltakozott a megbélyegzés ellen, mivel a jelenlegi magyarországi politikai nyilvánosságban a külföldről támogatott jelző kizárólag arra alkalmas, hogy a szervezetek hitelességét és az irántuk megnyilvánuló közbizalmat aláássa. Mindez pedig sérti a civilek Alaptörvényben biztosított jó hírnévhez, a magánszféra tiszteletben tartásához fűződő jogát, valamint sérti a szabad véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságot.

Az Alkotmánybírósághoz eljuttatott alkotmányjogi panaszt 23 civil szervezet együtt nyújtja be, bizonyítva ezzel, hogy nem csupán a kormány által “ellenségként” megjelölt civil szervezetek tartják jogilag aggályosnak és társadalmilag károsnak a külföldi támogatások átláthatóságáról szóló törvényt, hanem a civil társadalom egésze fogott össze az őket megbélyegző, a munkájukat megnehezítő törvény ellen. A beadványt a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság jogászai szerkesztették.

Ezen a linken összeszedtünk mindent, amit az alkotmányjogi panaszról és az eljárásról tudni érdemes.

A 23 indítványozó szervezet: 

Társaság a Szabadságjogokért

Magyar Helsinki Bizottság

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány

Autonómia Alapítvány

BAGázs Közhasznú Egyesület

Civil Kollégium Alapítvány, 

Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért

Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület

Háttér Társaság

Igazgyöngy Alapítvány

Jogriporter Alapítvány

K-Monitor Közhasznú Egyesület

Közélet Iskolája

Levegő Munkacsoport

Magyarországi Európa Társaság

Magyarországi Terre des hommes Alapítvány “Lausanne”

Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület

Ökotárs Alapítvány

Partners for Democratic Change Hungary Partners Hungary Alapítvány

PILnet Alapítvány

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete