Alekszej Navalnij visszakapja a lelkiismereti fogoly státuszt

Alapos mérlegelés után az Amnesty International úgy döntött, hogy visszaadja Alekszej Navalnij lelkiismereti fogoly státuszát.

Februárban az Amnesty egy belső döntést követően úgy döntött, többet nem használja a lelkiismeret fogoly jelzőt Navalnij esetében, amiért az orosz aktivista 2007 és 2008 során gyűlöletkeltő kijelentéseket tett. Az orosz kormány és támogatói ezt a belső döntésünket, amelyet nem a nyilvánosságoknak szántunk, kihasználva Navalnij ellen újabb jogsértéseket követett el. Ezzel a lépéssel az orosz kormány újabb jelét adta mélységesen hipokrita természetének: azok használták fel saját céljaikra az Amnesty belső döntését, akik megpróbálták meggyilkolni Alekszej Navalnijt, az elmúlt két évtizedben elképesztő jogsértéseket – köztük kínzásokat, erőszakos eltüntetéseket és háborús bűncselekményeket követettek el, illetve minden erejükkel azon vannak, hogy a politikai szabadságjogokat felszámolják Oroszországban.

Emiatt a sajnálatos esemény miatt úgy döntöttünk, felülvizsgáljuk a lelkiismereti fogoly státusszal kapcsolatos szabályainkat. Első lépésként megváltoztattuk azt a szabályt, amely a pusztán a múltbéli cselekedetei vagy nyilatkozatai kizárja valaki esetében, hogy lelkiismereti fogoly lehessen.

Fontos megjegyezni, hogy amikor valakit lelkiismereti fogolynak nevezünk, az nem jelenti azt, hogy egyetértünk az illető nézeteivel. Csak azoknak a véleményével tudunk azonosulni, akik kimondottan és konzekvensen az emberi jogok védelme talaján állnak. Navalnij néhány korábbi kijelentését elítéljük, és a legkevésbé sem tartjuk megbocsáthatónak azokat. Emberi jogi szervezetként az Amnesty továbbra is egy rasszizmus és hátrányos megkülönböztetés-mentes világért küzd.

Az, hogy Navalnij visszakapta a lelkiismereti fogoly státuszt nem jelenti azt, hogy egyetértenénk a politikai programjával. Státuszának visszaállításával az ellene elkövetett súlyos jogsértésekre akarjuk ráirányítani a figyelmet, például arra, hogy az orosz hatóságoknak azonnal lehetővé kell tenniük, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon.

Navalnijt nem azért zárták börtönbe, mert bűncselekményt követett volna el, hanem mert támogatóival együtt egyenlő jogokat és lehetőségeket követelt az orosz közéletben való részvételre, és szembeszállt a kormányzati korrupcióval. Ezek a lelkiismereti meggyőződése diktálta követelések, és így is kell őket értelmezni.

Ezzel szemben Putyin elnök és az orosz kormány azon van, hogy teljesen felszámolja a politikai szabadságjogokat, miközben brutálisan elnyomnak mindenkit, aki az elszámoltathatóságért vagy az igazságért küzd. Ők azok, akikben a lelkiismeret még csak nyomokban sem fedezhető fel.

Rossz döntést hoztunk februárban, amely miatt többen megkérdőjelezték a szándékainkat és a motivációinkat egy kritikus időszakban. Nagyon sajnáljuk, hogy nehézségeket okoztunk Alekszej Navalnijnak, az orosz aktivistáknak és mindazoknak akik fáradhatatlanul küzdenek a szabadságáért.

Az Amnesty International továbbra is azért dolgozik, hogy fellépjen az igazságtalanság és elnyomás ellen a világ minden táján. Az orosz hatóságok lassú halálra ítélték Navalnijt. Ezt mindenáron meg kell akadályoznunk.

Arra kérünk mindenkit, hogy velünk együtt küzdjön tovább Alekszej Navalnij azonnali és haladéktalan szabadon bocsátásáért, illetve azért, hogy minél előbb megkaphassa a szükséges egészségügyi ellátást.

PETÍCIÓ

ENGEDJÉK SZABADON ALEKSZEJ NAVALNIJT!

CSELEKEDJ