A TÖRÖK KATONAI OFFENZÍVA HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFÁVAL FENYEGET

A török hadsereg észak-kelet szíriai katonai offenzívája katasztrófával fenyeget, és még jobban destabilizálhatja a régiót – figyelmeztet az Amnesty International.

“A támadások korlátozzák a segélyszállítmányokhoz való hozzáférést, és a már így is nagyon nehéz helyzetben lévő civil lakosságot teljesen kilátástalan helyzetbe hozzák.” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International európai igazgatója.

“Létfontosságú, hogy a török hadsereg betartsa a nemzetközi jog előírásait, és minimálisra csökkentse a hadműveletek civil lakosságra gyakorolt hatásait. Törökországnak biztosítania kell, hogy a menekülő emberek biztonságos helyekre juthassanak, ideértve azt is, ha Törökországban keresnek menedéket.”

“A szárazföldi és légi hadműveletek mellett a török hatóságok durva támadásokat hajtanak végre a katonai offenzívát kritizálókkal szemben is. A terrorizmus-ellenes törvényekre hivatkozva nyomozásokat indítanak, cenzúrázzák és őrizetbe veszik azokat az újságírókat, akik ellenzik a katonai műveleteket.”

“Elfogadhatatlan az offenzívát kritizáló újságírók és a közösségi médiában megszólalók elleni minden fellépés és megtorlás. A török kormány módszerei ellentétesek a nemzetközi joggal, és még ezek a durva támadások sem lesznek képes elfedni a katonai offenzíva brutalitását.”

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM