A nyomorban élő embereknek világszerte a megoldás részét kell képezniük

 
Mikor: 2008.  október 17. – Nemzetközi nap a szegénység felszámolására
Mi történik: Az Amnesty International támogatói világszerte részt vesznek a szegénység és egyenlőtlenség elleni rendezvényeken
Hol: Világszerte, beleértve az ENSZ székhelyét (New York), Ausztráliát, Belgiumot, Kanadát, Mexikót, Indiát, Svájcot, Törökországot és az Egyesült Királyságot.
 
Az AI szerint a szegénység és az emberi jogok megsértésének ördögi körét csak azáltal lehetne megtörni, ha a nyomorban élő emberek beszélhetnének és meghallgatnák őket. A szervezet a kormányokat arra ösztönözte, hogy olyan eljárásokat alkalmazzanak, melyek a szegénységben élőket a döntéshozatal részeseivé teheti; továbbá, hogy mélyebben elemezzék, hogyan vezet az emberi jogok megsértése a szegénységhez és a nyomor súlyosbodáshoz.
 
 „Az idei Nemzetközi Nap fő célja, hogy a megoldás megvitatásakor a szegénységben élők legyenek középpontban. Túlságosan gyakori, hogy döntéshozatalkor nem konzultálnak azokkal, akiknek életét ez a leginkább érinti; ez végső soron csökkenti a szegénység felszámolásának esélyét – mondta Widney Brown, az Amnesty International Nemzetközi jogért és politikáért felelős igazgatója.
 
“Az országoknak le kell bontaniuk azokat a korlátokat, melyek megakadályozzák az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, tiszta vízhez, élelemhez és a higiéniához való egyenlő hozzáférést. Továbbá megkülönböztetett bánásmódot kell alkalmazniuk azokkal az emberekkel szemben, akik az emberi jogi sértéseket elszenvedik, és akiknek a legkevésbé van lehetőségük az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréshez, beleértve a bennszülötteket, nőket, gyerekeket és rokkantakat” – tette hozzá.
 
Október 17-én az ENSZ-ben:  
Widney Brown egy nagyszabású, a szegénység témáját boncolgató megbeszélésen vesz részt az ENSZ New-York-i székhelyén, melyet a  www.un.org weboldalon lehet majd nyomon követni.
 
Az Amnesty International pedig egy filmet készített a kenyai Kibera nyomornegyedben élő Michael Nyangi-ról. Michael irányítja a Lomoro Microfinance (vállalkozásokat támogató) szervezetet, mely 6 különböző nyomornegyedben működik Nairobiban. Michael képzett könyvelő, aki a Lomoro-t 5 évvel ezelőtt 23 évesen hozta létre. Jelenleg 150 tagja van és a jövedelmeket képző kisvállalkozásokat támogatja. Michael szintén Kibera-ban él, az egyik legnagyobb, másfél millió embernek otthont adó nyomornegyedben.
 
A filmet október 17-én mutatják be az ENSZ New-York-i székhelyén a megemlékezések részeként, így a férfi és szomszédjainak nézőpontja is érthetőbbé válik majd.
 
A Szegénység Felszámolásának Nemzetközi Napján az Amnesty International támogatóinak ezrei vesznek részt világszerte (helyi idő szerint):
 
BELGIUM  
Mi történik: Nyilvános összejövetel beszédekkel és tanúvallomásokkal + szórólapok és poszterek osztogatása a főbb állomásoknál.  
Hol: Európai Parlament épülete, közel a Luxemburg Palotához  
Mikor: 18:00  
Elérhetőség: ppeebles@aibf.be  
 
KANADA  
Mi történik: Nyilvános fórum az civil szervezetek képviselőivel a szegénységről és az emberi jogokról
Hol: Maritime Munkaügyi Központ, 1880 Triumph Street, Vancouver  
Mikor: 8.30 – 15.30  
Elérhetőség: dwright@amnesty.ca (helyfoglaláshoz)  
 
SVÁJC  
Mi történik: Nyilvános összejövetel beszédekkel és tanúvallomásokkal, élő zenével
Hol: Heiliggeistkirche, Bern
Mikor: 11.30 – 13.30  
Elérhetőség: ebuerki@amnesty.ch  
 
TÖRÖKORSZÁG
Mi történik: Utcai kiállítás és nyilvános összejövetel
Hol: Yuksel Caddesi Insan Haklari Aniti onu (emberi jogi emlékmű), Kizilay, Ankara  
Mikor: 18:00  
Elérhetőség: insanonuru@amnesty.org.tr  
 
EGYESÜLT KIRÁLYSÁG  
Mi: UK premier: „A Szegénység Vége?” , valamint „Gondold át újra”  filmvetítések
Hol: The Human Rights Action Centre, 17-25 New Inn Yard, London  
Mikor: 18.30  
Elérhetőség: Paul.Eagle@amnesty.org.uk  
 
Az Amnesty International többi pártfogoltja pedig az „Állj Ki a Szegénység Ellen” összejövetelen vesz részt, melyet a ’Felhívás globális akcióra a szegénység ellen’ névre keresztelt mozgalom szervez. Az ’Állj Ki’ esemény több millió embert ösztönöz arra, hogy egyszerre álljanak ki a szegénység és az egyenlőtlenség elleni tiltakozásban. Idén várhatóan a népesség több mint 1%-a vesz részt az eseményen.
 
AUSZTRÁLIA  
Mi történik: Nyilvános összejövetel és beszédek, beleértve az „Állj fel a Szegénység Ellen” tiltakozást.  
Hol: Dél-Ausztrália/Északi Terület, AI Australia Action Centre, 80 South Terrace, Adelaide  
Mikor: 17.30  
Elérhetőség: flindersai@gmail.com  
 
MEXIKÓ  
Mi történik: Nyilvános összejövetel és beszédek, beleértve az „Állj fel a Szegénység Ellen” tiltakozást
Hol: Hemiciclo a Juarez, Alameda Central  
Mikor: 11.00  
Elérhetőség: activismo@amnistia.org.mx  
 
INDIA  
Mi történik: Take a Pledge, Take Action nyilvános összejövetelek.  Hol: V.P House Lawns, Rafi Marg a Parlamenthez közel , Új-Delhi  
Mikor: 11.30  
Elérhetőség: mukul@amnesty.org.in  
 

Háttér   
Az idei évben, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulóján a középpontban az emberi jogok és a szegénységben élő emberek méltósága áll.  
 
Az Amnesty International valamint a szegénység-ellenes „ATD Negyedik Világ” szervezet részt vesz a Szegénység Felszámolásának Nemzetközi Napján a Szegénység elleni Globális Kampány részeként.

Téma