A menekültek világnapja: életek kerülnek veszélybe, mert Európában a kormányok megtagadják a védelmet a menekültektől

A menekültek életük kockáztatásával keresnek biztonságot, ám amint elérik Európát, visszafordítják őket, mondta az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója, Nicola Duckworth. A kormányoknak meg kell szüntetniük azt a gyakorlatot, hogy életeket kockáztatnak és nemzetközi kötelezettségeiknek eleget téve, meg kell védeniük ezeket a védtelen embereket.

Az európai határoknál lévő országok a menekültekkel kapcsolatban botrányos módon hagyják figyelmen kívül a nemzetközi kötelezettségeiket:

  • Olaszország még nemzetközi vizeken feltartóztatja a menekülteket anélkül, hogy elbírálná a menedékjogi kérelmüket és el is szállítatja őket Líbiába, ahol a migránsok, menedékkérők és menekültek a nem megfelelő bánásmód veszélyének vannak kitéve, illetve sok esetben erőszakkal továbbküldik őket olyan országokba, ahol súlyos emberi jogi visszaélésekkel kell szembenézniük.
  • Törökország továbbra sem ismeri el az Európán kívüli embereket menekültként, így több ezer embertől tagadja meg a védelmet, amire szükségük lenne.
  • Görögország Törökországgal egyetemben toloncolja vissza az embereket mind a szárazföldi, mind pedig a tengeri határainál anélkül, hogy először elbírálná a menedékjogi kérelmüket. Azoknak, akik bejutnak az országba, sok jogi akadállyal kell szembenézniük menekültként, hogy védelmet nyerjenek.
  • Spanyolország kétoldalú egyezményét számos afrikai országgal arra használja, hogy igazolja azokat az önkényes letartóztatásokat, fogva tartásokat, illetve a menedékkérők és migránsok deportálását, melyek ezen országokban történnek meg.

A menekültek világnapján az Amnesty International arra figyelmezteti az EU tagállamokat, hogy cselekedeteikkel aláássák a menekültek védelmét nemcsak a saját országaikban, hanem szerte a világon. Minden országnak teljesítenie kell kötelezettségét a menekültek és menedékkérők kapcsán nemcsak a saját határaikon belül, hanem bárhol, ahol kontrollal bírnak.

Téma