A bíróságok függetlensége közös felelősségünk

Ma van a Bíróságok Napja, ezért tegnap este az Amnesty International Magyarország fényvetítést rendezett az Igazságügyi Minisztérium homlokzatán. A célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének fontosságára, illetve tiltakozzunk a bíróságokra nehezedő egyre nagyobb kormányzati befolyás ellen.

“A bíróságok a jogállam legfontosabb védvonalai, ha azok kormányzati befolyás alá kerülnek, akkor esélyünk sem lesz például az állammal szemben érvényt szerezni az igazunknak. 150 éve, 1869-ben jött létre Magyarországon a független, nem a kormánynak alárendelt bírósági rendszer, amelyet most az a veszély fenyeget, hogy ismét gyámság alá kerül.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“A bíróságok ügye mindannyiunkat érint, ezért közös feladatunk kiállni a függetlenségükért is. A lehető leghatározottabban tiltakozunk a bírák zaklatása, a kormányzati befolyás növelése és a hatalomhoz lojális bírák kinevezése ellen. Legyenek a bíróságok függetlenek a kormánytól, a bírák pedig hozhassanak szakmai alapokon döntéseket a saját ügyeikben. Ezt az üzenetet hoztuk a kormánynak.”

Téma