A bíróság megtette dolgát, az állam még tétlenkedik

Az Amnesty International Magyarország, az Európai Roma Jogok Központja , a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetek üdvözlik, hogy a tegnapi napon a Budapest Környéki Bíróságon a romák elleni sorozatgyilkosság ügyében hozott elsőfokú bírói döntés figyelembe vette a bűncselekmények rasszista indítékát és ennek megfelelően minősítette az elkövetett cselekményeket.

556731 10151763845991575 1466994808 n
/Fotó: Index/

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy erkölcsileg megengedhetetlen, és emiatt súlyosabban minősül, ha valakiket akár cigány, akár más nemzetiséghez tartozásuk miatt ér erőszak. A bíróság indokolása alapján az elítéltek előéletéből megállapítható, hogy személyiségükbe mélyen beivódott a kirekesztő gondolkodásmód. Az elkövetők célja a cigány etnikumhoz tartozók megrendszabályozása, megfélemlítése volt. A bíróság tehát – a nemzetközi emberi jogi elvárásoknak megfelelően – kellő hangsúlyt fektetett ítéletének indokolásában a cigány emberek elleni támadás-sorozat rasszista indítékára, ezzel megtette a tőle elvárhatót a magyarországi cigányok kirekesztése ellen.

Ugyanakkor nincs okunk megnyugodni az ítéletet követően, mert a megfélemlítés és a rasszista támadások a romák elleni gyilkosságsorozat óta is folytatódnak, minderre az állam továbbra sem ad kellően határozott választ. Magyarországnak nemzetközi kötelezettsége, hogy speciális védelmet garantáljon mindenki számára a rasszista erőszakkal szemben. Mint ahogy a korábbi kormányok, úgy a mostani sem tette meg a szükséges lépéseket a nyomozó hatóságok munkájának javítása érdekében.

A jogvédő szervezetek a következőket várják a kormánytól a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán:

– alakítsanak ki hatékony szervezeti megoldást a rendőrségen és az ügyészségen belül;

– alkalmazzanak a nemzetközi normáknak megfelelő bűnügyi protokollt;

– vezessenek be speciális képzést a jogalkalmazók számára;

– javítsák a sértetteknek nyújtott áldozatvédelmet;

– építsenek ki hatékony statisztikai adatgyűjtési és monitoring rendszert.