Leyla és Arif Yunus megérkezett Hollandiába lányukhoz

Leyla és Arif Yunus, Azerbajdzsán leghíresebb jogvédő házaspárja végre találkozhatott lányukkal Hollandiában. Leyla Yunust 2015 decemberében, férjét Arifot pedig egy hónappal korábban bocsátották feltételesen szabadon.

Leyla és Arif Yunus a holland külügyminisztérium meghívására érkeztek az országba, ahol végre újra láthatták lányukat, Dinarát. A holland kormány Shelter City (Menedék város) elnevezésű projektjének keretében három hónapig lehetnek az országban, amely idő alatt végre hozzájuthatnak azokhoz az orvosi kezelésekhez, amelyeket Azerbajdzsán megtagadott tőlük. A Shelter City a holland kormány kezdeményezése, amely átmeneti tartózkodást és védelmet nyújt jogvédők számára.

Leyla és Arif Yunus menekültkérelmet is beadtak Hollandiában.

Bert Koenders holland külügyminiszter szerint: “A nemzetközi nyomás erejét mutatja, hogy engedték a házaspárt elhagyni az országot. Az emberi jogi szervezetekkel közösen változásokat tudunk elérni.”

Leyla és Junus megható találkozásáról a lányukkal a reptéren az Amnesty International készített videót.

Leyla és Arif Yunust 2015. augusztus 13-án ítélték el “csalás” és egyéb állítólagos bűncselekmények miatt, amelyek civil szervezeti munkájukkal voltak kapcsolatosak. Nyolc, illetve hét és fél évre ítélték őket. Arif Yunust egészségügyi állapota miatt november 12-én, Leylát pedig december 9-én engedték ki feltételesen a börtönből. Az eset részletei.

A veszély azonban mindaddig nem múlik el, amíg Leylát és Arifot fel nem mentik minden koholt vád alól.

Írd alá az ezt követelő petíciónkat:

ALÁÍROM

Téma