74 civil szervezet követeli Ahmed Samir Santawy szabadon bocsátását

Magyarországról az Amnesty International, a Magyarországi Európa Társaság, a Levegő Munkacsoport, a Háttér Társaság, az Ökotárs Alapítvány, az Utcáról Lakásba! Egyesület és a TASZ csatlakozott.

Az alulírott 74 szervezet felszólítja az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a 29 éves diákot és kutatót, Ahmed Samir Santawyt, akit február 1. óta önkényes tartanak fogva terrorizmussal kapcsolatos koholt vádak alapján. Azt is követeljük, hogy minél előbb indítsanak egy független, pártatlan, átlátható és hatékony vizsgálatot annak felderítésére, hogy a gyanú szerint a letartóztatása után Ahmed Samir Santawyt a biztonsági erők elrabolták és bántalmazták.

A szervezetek szerint Ahmed Samir Santawyt, a CEU kutatóját és antropológia mesterszakos hallgatóját az egyiptomi hatóságok önkényesen tartják fogva, amiért kutatása és tanulmánya során a nők jogaival foglalkozik, köztük a reproduktív jogok egyiptomi történetével.

2021. január 23-án hét maszkos és felfegyverzett rendőr tartott házkutatást Ahmed Samir Santawy családi otthonában, és miután a férfi nem volt otthon, magyarázat nélkül megüzenték neki, hogy másnap jelentkezzen a rendőrség egyik speciális alakulatánál, a Nemzetbiztonsági Hatóságnál (NSA). Amikor február 1-én Ahmed Samir Santawy az utasításnak megfelelően megjelent a kijelölt helyen, az NSA emberei letartóztatták, és egészen február 6-ig erőszakkal tartották fogva egy kairói rendőrörsön. Ahmed Samir elmondása szerint a megbilincselt és bekötött szemű férfit a rendőrök megverték, többek között felpofozták és a gyomrát ütötték.

Február 6-án a kutatót az ügyészség “nemzetbiztonsággal” kapcsolatos bűncselekményeit vizsgáló osztályán, a Legfelsőbb Állambiztonsági Ügyészségen (SSSP) kihallgatták. A 65/2021. számú vádirat szerint Ahmed Samir egy “terrorszervezet tagja”, aki “álhíreket terjesztett” és a “közösségi médiát is hamis hírek propagálására használta”. Február 23-án egy kihallgatáson egy másik ügyész elmondta, azzal is gyanúsítják, hogy “pénzzel támogatott egy terrorszervezetet”. Az ügyészség a vádakat az NSA részben egy olyan nyomozati anyagára alapozza, amelyet sem Ahmed Samir, sem az ügyvédei nem nézhettek meg, részben pedig közösségi média bejegyzésekre, amelyekről a férfi azt állítja, nem ő írta.

Az ügyészek kikérdezték Ahmed Samir Santawyt a kutatásáról és tanulmányairól, köztük az iszlám és az abortusz kapcsolatáról szóló munkájáról, illetve olyan kormányellenes Facebook posztokról, amelyeket állítása szerint nem ő írt. A kutató az ügyészségen elmondta, hogy korábban az NSA emberei is ezekről kérdezték, és nekik is ugyanazokat a válaszokat adta. A február 23-i kihallgatásán azt is elmesélte az ügyésznek, hogy a rendőrség egy hideg magánzárkában tartja fogva, és nem kap meleg ruhát és ágyneműt. Az ügyészség nem indított vizsgálatot sem az elrablása, sem a bántalmazása kapcsán, sőt arra az ügyvédi kérésre sem reagáltak, hogy Ahmed Samirt igazságügyi orvosszakértő vizsgálja meg.  

Ahmed Samirt végül áthelyezték a magánzárkából egy másik cellába, jelenleg előzetes letartóztatásban van a Liman Tora börtönben. Az előzetest elrendelő határozatot Ahmed Samir és ügyvédje jelenléte nélkül eddig négyszer hosszabbították meg, ezzel megtagadva tőlük, hogy fellebbezzenek ellene.

Az alulírott szervezetek felszólítják az egyiptomi hatóságokat, hogy a szabadon engedéséig is garantálják, hogy Ahmed Samir Santawyt rendszeresen találkozhasson a családjával és az ügyvédével, kapjon megfelelő egészségügyi ellátást, illetve biztosítsák, hogy nem esik bántódása.

Háttér

Ahmed Samir Santawy letartóztatása jól illeszkedik abba a precedens nélküli leszámolás-sorozatba, amely a véleménynyilvánítás, az egyesülés és békés gyülekezés szabadságát éri Egyiptomban. Az elmúlt években a biztonsági erők százasával tartóztattak le jogvédőket, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat, békés tüntetőket, újságírókat, orvosokat, kutatókat és tanárokat. Sokukat elrabolták, megkínozták és megverték, többüket pedig hosszas előzetes letartóztatásban tartanak fogva koholt, terrorizmussal kapcsolatos vádak alapján. 2020 februárjában a biztonsági erők letartóztatták Patrick George Zakit, a Bologna Egyetem mesterszakos hallgatóját és az Egyptian Initiative for Personal Rights gender témákkal foglalkozó kutatóját. A férfit azóta is koholt vádak alapján előzetes letartóztatásban tartják. 2018 májusában Walid Salem a Washingtoni Egyetem PhD hallgatóját vették őrizetbe, miután kutatása miatt Egyiptomba utazott. Walid Salemet hét hónap előzetes után, a hatóságok feltételesen szabadon engedték, de nem hagyhatja el Egyiptomot. A kutatók és tanárok elleni támadások tovább korlátozzák az oktatás és tudományos kutatás szabadságát Egyiptomban.