5 év egy bűncselekményért, amit nem követett el

A Szegedi Ítélőtábla megváltoztatta a Szegedi Törvényszék márciusi döntését, és 5 év börtönre ítélte Ahmed H-t terrorcselekményt elkövetése miatt.

A Szegedi Ítélőtábla ma megváltoztatta a Szegedi Törvényszék márciusi döntését. A férfit a bíróság ma szintén bűnösnek mondta ki terrorcselekmény elkövetésében és határzár tiltott átlépésében, de a korábbi 7 év fegyházat 5 év börtönre mérsékelte.

Ahmed H. 2015 szeptemberében a röszkei zavargás során eldobott pár követ, amikor a rendőrök összecsaptak a lezárt határon feltorlódott menekültekből és migránsokból álló tömeggel.

“Három rács mögött töltött év után a mai döntés Ahmed H., a felesége és két kislánya számára nem szolgáltat igazságot.” – mondta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője.

“Ahmed H. nem követett el terrorcselekményt, ezt a bizonyítékok világosan alátámasztják. Ahogyan ő is elismerte, a zavargás során eldobott pár követ, de ez még nagyon messze a tényleges terrorcselekménytől. Ahmed H. bűncselekményt követett el a határon, de semmiképpen sem terrorista, ahogyan azt a magyar kormány képviselői évek óta szünet nélkül hirdetik.”

“Ahmed H-t soha nem lett volna szabad terrorcselekmény elkövetésével megvádolni, sajnos ma sem sikerült számára és családja számára igazságot szolgáltatni.”

Téma