10 újévi fogadalom, hogy neked és másoknak is jobb legyen

Minden év január elsején emberek milliói tesznek újévi fogadalmakat. Gyakran az egészségünket, a pénzügyeinket érintő fogadalmakat teszünk vagy vállaljuk, hogy egy új dolgot tanulunk meg. De más területen is fontos, hogy újévkor célokat tűzzünk ki magunk elé. 10 újévi fogadalom, ami többet ad annál, amit tavaly megfogadtál. 10 dolog, amivel valóban jobban érezheted magad, és amivel kifejezheted elköteleződésed az emberi jogok mellett, és ezzel boldogabb és szabadabb emberré válhatsz.

• Túl hangos a hírzaj? Figyelj fel olyan helyi kezdeményezésekre, olyan új aktivisták hangjára, akik perspektívaváltó gondolataikkal segíthetnek abban, hogy idén új dolgokat tanulj a világról. Kezd az Ame Panzh (“Mi Öten”) roma kollektívával, olvass a Kovász keresztény hívőkből álló közösségtől, és kövesd a Lazy Women kollektíváját. Ha tudod, támogasd is a munkájukat.
  • Lépj ki a saját buborékodból, és ismerd meg, milyen ügyek fontosak más városokban. Kövesd a Debrecziner, a Szegeder, a Szabad Pécs, a szombathelyi Nyugat és a kolozsvári Átlátszó Erdély oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb helyi közéleti hírekről, és támogasd a független sajtót.
  • Tölts több időt a családoddal, és ne felejtsd el, hogy a vasárnapi ebéd körüli beszélgetések a legfontosabbak. Ha van véleményed egy aktuális emberi jogi kérdésről: ne tartsd magadban. Fontos a véleményed, élj otthon is a szabad véleménynyilvánítással, hogy a rokonaid is tudják, hogy te is kiállsz például a nemek közötti egyenlőség vagy a fogyatékkal élő emberek jogai mellett.
  • Fogadd meg, hogy ezután rendszeresen megváltoztatod az online jelszavaidat, jelszókezelőt használsz, és ahol lehet, kétlépcsős azonosítással lépsz be. Szuper, ha rendszeresen segítesz egy barátodnak vagy rokonodnak áttekinteni az adatvédelmi beállításait, és ezzel is támogatod, hogy megvédje a magánszféráját az online térben.
  • Eleged van a felesleges ajándékokból és a csomagolópapírral járó szemétből? A legjobb zero waste (hullladékmentes) ajándék, ha barátaidtól azt kéred, hogy egy neked fontos civil szervezetnek vagy kezdeményezésnek ajánljanak fel adományt. Te is kérdezz rá bátran, mert lehet, hogy idén már az is szívesebben venné, ha a nevében adományoznál, aki tavaly még egy tárgynak örült.
  • Ne egyszeri alkalomban gondolkozz, hanem rendszeresben! Ha van olyan emléked, hogy nem működött a száraz november, január 5-én adtad fel a fogyókúrát és már ezerszer leszoktál valamiről, akkor tudod, a legfontosabb, hogy ne egyszer lépjél nagyon nagyot, hanem rendszeresen kicsiket. Ettől lesz a változásod fenntartható. Vállalj heti egy-két óra önkéntesmunkát egy neked fontos kezdeményezésnél. Bármihez is értesz, szinte biztosan van olyan csapat, aminek jól jön a tudásod és örömmel látnak. A rendszeresség az adományozásnál is kulcs: nem kell január 3-án az összes spórolt pénzed egyben elutalnod, akkor teszel igazán jót, ha beállítasz egy kisebb összegű, de rendszeres havi utalást a neked legfontosabb jó ügy(ek)re.
  • Idén ne maradj csendben! Ha a munkahelyeden vagy az iskoládban valaki bántó dolgokat mondd vagy sértő vicceket mesél, bátran menj oda hozzá és mondd el neki, hogy ez miért nem oké. Szólalj fel bátran a közösségedben is a gyűlöletkeltés ellen, a többség a te véleményeden van!
  • Május 20. előtt ajánld fel a személyi jövedelemadód 1%-át egy neked fontos jó ügynek. Évente az adózók közel fele nem rendelkezik, ezzel pedig közel 10 milliárd forint ragad bent a költségvetésben. Ne bízd az államra, döntsd el te, milyen ügy és kezdeményezés kapjon támogatást, mert minden 1% számít.
  • Idén vegyél részt egy gyűlésen! Tüntetésekre olyan emberek mennek, mint te, akiknek fontos, hogy hallassák a hangjukat azért, hogy Magyarország egy szabad, igazságos és mindenki számára biztonságos hely legyen. Ha még sosem voltál tüntetésen, bátran vedd fel a kapcsolatot egy olyan civil csoporttal, aki jelezte a részvételét. Szinte biztos, hogy olyan emberekkel tudsz majd részt venni, akik hasonló értékeket vallanak, mint te. Lehet, hogy az ismerőseid már ott vannak?
  • Nyiss a világra! Jogsértések nem csak Magyarországon történnek, hanem szerte a világban, és sokszor észre sem vesszük őket, pedig éppen a mi hangunk segíthet egy olykor lehetetlennek tűnő ügyben. Csatlakozz a Sürgős Akció Hálózathoz, légy napra- és tettre kész!

Téma