Sürgős akció

Engedjék szabadon Ahmed H.-t

Magyarország, Az akció indult: 2017/1/17, A petíció aktív

Ahmedet terrorcselekmény miatt 10 év fegyházra ítélték miután egy megafon segítségével igyekezett lecsillapítani a tömeget a 2015. szeptember 16-án a magyar-szerb határon kitört zavargás során.

Legfrissebb hírek

6/152017

Új eljárás az Ahmed H. ügyben

A Szegedi Ítélőtábla mai döntése szerint új eljárást kell lefolytatni a tavaly novemberben 10 év fegyházra ítélt szíriai Ahmed H. ügyében, akit a hatóságok terrorcselekmény elkövetésével vádoltak meg a 2015-ös „röszkei zavargás” után. Tovább

1/172017

Jogfosztó a jogvédelem álruhájába bújtatott terrorellenes szabályozás

Az új szabályozás Európát az állandó és veszélyes „biztonságiasítás” állapotába sodorja - áll az Amnesty International 14 EU tagállam terrorellenes intézkedéseiknek emberi jogi hatásairól szóló jelentésében. Tovább

11/302016

A terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazása: 10 évet kapott a tavalyi határmenti összecsapásban résztvevő férfi

Halmazati büntetésként 10 év fegyházat kapott az a szíriai férfi, aki tavaly ősszel a magyar-szerb határon tagja volt annak a csoportnak, amely összecsapott a rendőrökkel. A férfit tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésében és terrorcselekmény elkövetésében is bűnösnek mondta ki ma délután a Szegedi Törvényszék. Tovább

2015 augusztusában Ahmed elutazott Ciprusról, ahol a családjával él, hogy segítsen idős szüleinek és a család hat másik tagjának elmenekülni Szíriából és biztonságban eljutni Európába. Egy hónappal később több ezer menekült között találták magukat megrekedve a magyar-szerb határon, miután a rendőrség előző nap lezárta a határt.

Zavargás tört ki, amikor többen a tömegből megpróbáltak átjutni Magyarországra. A magyar rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, több tucatnyian megsérültek. Néhány ember köveket dobott el, köztük Ahmed is három alkalommal eldobott valamit. A helyszínen készített videók ugyanakkor azt is bemutatják, hogy Ahmed a megafon segítségével igyekezett mindkét oldalt megnyugtatni és békés megoldást találni a patthelyzetre.

A Szegedi Törvényszék ezért első fokon terrorcselekmény és tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt 10 év fegyházra ítélte Ahmedet. Az ítélet a terrorcselekmény rendkívül homályos meghatározásán alapult.

Szerinted ilyen egy terrorcselekmény?

Ahmed a feleségétől és lányaitól elszakítva egy magyar börtönben várja a másodfokú eljárást. Abban reménykedik, hogy hazamehet a családjához.

Írd alá a petíciót és szólítsd fel a magyar hatóságokat:

• segítsék elő, hogy Ahmed gyorsan hazatérhessen a másodfokú eljárás befejezése után

Háttér

Ahmed H. egy 40 éves szíriai származású, ciprusi tartózkodási engedéllyel rendelkező férfi, akit 2016. november 30-án a Szegedi Törvényszék terrorcselekmény és tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépéséért 10 év fegyházra ítélt első fokon. A terrorcselekmény elkövetését az ügyészség szerint a következők bizonyítják: Ahmed 2015. szeptember 16-án a egy megafonba beszélt a feltorlódott tömegnek a magyar-szerb határon, és több alkalommal eldobott közelebbről meg nem határozott "szilárd tárgyakat" az összecsapás közben.

A helyszínen készített videó felvételeken látható, ahogy Ahmed H. a megafon segítségével próbálja a menekülteket és a rendőröket nyugtatni és elejét venni az erőszaknak.

Az Amnesty International dokumentálta, hogy a magyar rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, hogy szétkergesse a menekülteket és menedékkérőket - köztük kisgyerekes családokat - miután páran megpróbáltak átjutni a lezárt határon. Aggodalmunkat fejeztük ki a szerintünk túlzott rendőri erő alkalmazása miatt.

Ahmed azért volt akkor a határon, mert segíteni akart nyolc tagú, Szíriából menekülő családjának (idős szüleinek, sógornőjének, bátyjának és négy unokahúgának illetve unokaöccsének) biztonságos menedéket találni Európában. A céljuk Németország lett volna. Ahmed azt hitte, hogy mivel régóta egy uniós tagországban él, illetve beszél angolul, görögül és arabul segíteni tud a családtagjainak keresztül jutni a balkáni útvonalon. Egy hónappal korábban eladta az autóját és a kisteherautóját Cipruson, hogy legyen elég pénze Törökországból Németországba eljuttatni mindenkit.

11 embert ítéltek el összesen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt azok közül, akik ott voltak aznap a röszkei határátkelőnél kitört összecsapásnál. Az elítéltek között voltak Ahmed félig vak édesanyja és édesapja is. Ahmed közülük az egyetlen, akit terrorcselekmény elkövetésével is megvádoltak.

Ahmed szüleit még aznap letartóztatták a határon, őrizetbe vették és megvádolták. A férfit másnap Budapesten vették őrizetbe, a család többi tagjának megengedték, hogy folytassák az útjukat. Az elítélésük és Magyarország területéről való kiutasításuk után a szülők és a család többi tagja Németországban találkozott ismét, ahol mai is biztonságban élnek. Ahmed ciprusi állampolgárságú felesége és lányai Cipruson élnek. Ide akar Ahmed is hazatérni.

A férfi elítélése a terrorcselekmény törvényi tényállásának példátlanul téves alkalmazásáról árulkodik. A Büntető törvénykönyv (2012. évi C. törvény) 314.§ (1) a) így határozza meg a terrorcselekményt:

"Aki abból a célból, hogy

a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,

b) a lakosságot megfélemlítse,

c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja,

a (4) bekezdésben meghatározott személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyészség sikeresen érvelt a szegedi bíróságon amellett, hogy Ahmed cselekményei arra kényszerítették a magyar állam hatóságait, hogy beengedjék a menekülteket és migránsokat az ország területére. Hihetetlen, hogy az érvelésük sikeres volt: megafont használni és dobálni nem terrorcselekmény. Ahmed fellebbezett az ítélet ellen, ugyanígy tett az ügyész is, mert túl enyhének találta azt.

Az ügy hátterében persze ott húzódik a magyar kormány menekültellenes hadjárata kezdve az irreguláris határátlépést bűncselekménnyé minősítő 2015-ös jogszabályi változásoktól egészen a kormány terrorellenes hatáskörének kibővítéséig. A miniszterelnök és több más vezető magyar politikus - bármilyen bizonyíték nélkül - igyekszik összekötni a migrációt a terrorizmussal. Ahmed esetében láthatjuk, hogy ez milyen hatással lehet egy ember és családjának a sorsára.

Ahmed felesége ciprusi otthonukban azt mondta az Amnesty Internationalnek: "Ahmed nem terrorista. Az életünk fenekestül felfordult...Nagyon hiányzik nekünk, féltjük, és attól félek, hogy a gyerekeimet bántani fogják és megfélemlítik az iskolában, amiért ő börtönben van."

_________________________________________________________________________________

Ahhoz, hogy minél nagyobb hatást érjünk el Ahmed ügyében és szerte a világon adományokra is szükségünk van.

Ha egyetértesz a céljainkkal, segíts nekünk és légy te is az Amnesty International Magyarország támogatója.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Dr. Trócsányi László: igazságügyi miniszter, Igazságügyi Minisztérium

Követeljük:

• engedjék szabadon Ahmedet és vessenek véget a terrorellenes törvények téves alkalmazásának;
  • ne kapcsolják össze a migráció és terrorizmus kérdését, mert ezzel befolyásolhatják az eljárást;
  • segítsék elő, hogy Ahmed gyorsan hazatérhessen Ciprusra a másodfokú eljárás befejezése után.