Davide Cali és Serge Bloch: Az ellenség című könyve alapján

"Ilyen a háború. Volt egyszer, és most is van: van valahol egy sivatag, és abban két gödör. A két gödörben két katona kucorog. Ők ketten ellenségek."

Az ellenség-óra

A Csimota Könyvkiadóval közösen úgy döntöttünk, hogy érdemes kipróbálni, hogyan működik Az ellenség című könyv az emberi jogi oktatás keretein belül. A fővárosi és vidéki próbaórák után kijelenthetjük: működik.

A 6-12 éves korú kisiskolásoknak készült órán drámapedagógiai eszközökkel, csoportos beszélgetésekkel, játékokkal jutunk el a kutyák és a macskák ellenségeskedésétől a háborúkban egymás ellen harcoló "ellenségekig".

Mire gondol egy katona a lövészárokban egyedül, éjszaka, mikor esik az eső, étele már nincs, és vízből is csak kevés? És mire gondol az ellensége a lövészárokban egyedül, éjszaka, mikor esik az eső, étele már nincs, és vízből is csak kevés? Mit tudnak a "kicsik" arról, mi is, ki is az ellenség? Mit is lehet tenni azért, hogy ne legyen az? - ezekről van szó.Az órán sor kerül a könyv rövid bemutatójára is. Az érdeklődő pedagógusok és szülők pedig meg is vásárolhatják, megrendelhetik Az ellenséget.

"Könnyebb megmondani, ki a jó és ki a rossz. Ez a könyv nem a könnyebb utat választotta. Rájönni arra, hogy a másik egyúttal én is vagyok - ez Az ellenség történetének küldetése. Ez többek között az Amnesty International küldetése is."

6-12 éves korig, 45 perc