Szabadon engedték Ahmed Samirt

Szabadon engedték tegnap Ahmed Samir Santawyt, a CEU antropológus hallgatóját, akit az egyiptomi hatóságok tizennyolc hónapig igazságtalanul tartottak börtönben.

Egyiptom elnöke, Abdel-Fattáh el-Sziszi péntek este nyolc börtönbüntetésre ítélt személynek adott elnöki kegyelmet, köztük Ahmednek is. A kutatót szombat délután engedték ki a börtönből, családja és barátai pedig kitörő örömmel fogadták.

Ahmed Samirt 2021 február elsején tartóztatták le az egyiptomi Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA), egy speciális rendőri szerv ügynökei. Ezt követően öt napra eltűnt, sem a családját, sem pedig az ügyvédeit nem tájékoztatták a hollétéről. Később kiderült, hogy fogvatartása alatt bekötötték a szemét és többször megverték, miközben a közösségi médiás tevékenységéről és a kutatásairól vallatták.

Samirt ezt követően az egyiptomi Állambiztonsági Főügyészség (SSSP) ügyésze is kihallgatta, aki az NSA nyomozóihoz hasonlóan a tudományos munkásságáról, főleg az iszlám és az abortusz kapcsolatáról szóló kutatásáról kérdezte, ezt követően pedig “terrorszervezeti tagság” és “hamis hírek terjesztésének” vádjával 15 napra előzetes letartóztatásba helyezte őt.

Ahmedet 2021. június 22-én hamis hírek terjesztése miatt 4 év börtönre ítélték. A kutató – annak ellenére, hogy ezt az ítéletét idén februárban megsemmisítették -, az elmúlt tizennyolc hónapot rácsok mögött, kétes egészségügyi helyzetben töltötte, a túlzsúfolt, megfelelő higiénia nélküli egyiptomi börtönökben ugyanis gyorsan terjed a koronavírus járvány.

Samirt július negyedikén ugyanazokban a vádakban ismét bűnösnek találták, ezúttal 3 év börtönt kapott. Szerencsére azonban ezt az igaztalan büntetést már nem kellett letöltenie: tegnap délután az elnöki kegyelem értelmében szabadon távozhatott.

Ahmed Samirt az Amnesty International lelkiismereti fogolyként ismerte el, aki kizárólag a tudományos munkássága miatt került börtönbe. Szabadon bocsátása fontos emberi jogi győzelem, amiért rengetegen álltak ki nem csak Magyarországon, hanem a világ számos más országában is.

Hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogatta az Ahmed szabadságáért folytatott harcunkat, és hozzájárult ahhoz, hogy a fiatal kutató folytathassa az életét és a tanulmányait.