Július 8-án újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar kormány homofób és transzfób politikája azzal, hogy hatályba lépett a putyini mintájú LMBTQI-ellenes törvény, amely megpróbálja eltüntetni az LMBTQI embereket a médiából és az iskolákból, és gyalázatos módon összemossa a közösséget a gyermekek ellen bűncselekményeket elkövetőkkel. Ez a törvény súlyosan sért alapvető emberi jogokat, ezért Kozma Ákos ombudsmannak haladéktalanul el kell küldeni a törvényt az Alkotmánybíróságra, hogy az megvizsgálhassa, megfelel-e az Alaptörvényben rögzített emberi jogi követelményeknek. Ha Kozma Ákos nem lép azonnal, annak nagyon súlyos következményei lehetnek! Minden egyes nap késlekedésének emberéletekben mérhető ára van.

A kormányzat kiradírozza a nyilvánosságból az LMBTQI embereket azzal, hogy este 10 előtt nem lehet bemutatni olyan filmeket és reklámokat, amelyek LMBTQI embereket jelenítenek meg. A törvény betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltja a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betilt minden olyan, akár csak részben LMBTQI témájú oktatási programot, amely említést tesz a homoszexuális és transznemű emberek létezéséről. 

A törvény egyértelműen sérti a szólásszabadságot, a sajtószabadságot, illetve az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz való jogot, illetve veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét. A homályos és értelmezhetetlen törvény öncenzúrára kényszerítheti a médiaszolgáltatókat és pedagógusokat, ezzel pedig megakadályozza, hogy az érintettek időben létfontosságú információkhoz és megerősítő támogatáshoz jussanak.

Mindenkinek alapvető joga, hogy szabadon és biztonságban élhessen Magyarországon, így az LMBTQI embereknek is joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként, megbélyegzés és kirekesztés nélkül éljenek. Kozma Ákosnak az a feladata, hogy kiálljon mindenkiért, akinek az emberi jogai veszélybe kerülnek Magyarországon.

Írd alá az Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ petícióját, és szólítsd fel az ombudsmant, hogy tegye meg az egyetlen helyes lépést, és küldje el a jogsértő törvényt az Alkotmánybíróságra!

A petíciót a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója is támogatja.

Nem vagy egyedül: védjük meg az LMBTQI embereket!