Június 10-én két lengyel aktivistát „lopással és betöréssel” vádoltak meg, miután olyan plakátokat ragasztottak ki, amelyeken a COVID-19 statisztikák meghamisításával vádolták meg a kormányt. Ha bűnösnek találják őket, akár 10 évre is börtönbe mehetnek. A vádak megalapozatlanok, a céljuk pedig a hatóságokkal szembeni kritikus hangok elhallgattatása. Az aktivisták elleni vádakat azonnal ejteni kell, a nyomozást pedig le kell zárni.

Június 8-án este fél kilenc körül Anna, az ismert varsói aktivista házát átkutatta a rendőrség. Anna tinédzser lánya és szülei is ott voltak a házkutatás ideje alatt. Éjfél környékén bilincsben vitték be a rendőrségre, ahol az elkövetkező 41 órát töltötte. Kihallgatására csak június 10-én került sor, ügyvédje szerint, akivel nem találkozhatott, a hatóságok eljárása a zaklatás egy formája. Részletek

Annát az Amnesty olyan szókimondó jogvédőnek ismeri, aki 2016 óta tüntetésekben vesz részt Lengyelország-szerte. Kiállt a női jogokért, és segített egy jogsegély-hálózat létrehozásában is a tüntetők számára.

A rendőrség azzal próbálta meg alátámasztani az aktivisták fogva tartását, hogy nem szerették volna, ha bizonyítékot semmisítenek meg. A plakátokon az szerepelt, hogy a kormány meghamisítja a COVID- 19 járvány statisztikáit. A poszterek Łukasz Szumowski egészségügyi minisztert Máltai Lovagként ábrázolták, aki egy táblát tartott a kezében „Łukasz Sz. evangéliuma” felirattal. A táblán a vele szemben felhozott vádak szerepeltek. Mivel a plakátokat május 29-én és 30-án cserélték ki, a rendőrség 10 nappal későbbi akciója, amely a bizonyítékok állítólagos biztosítására szolgált, kevéssé meggyőző.

A másik aktivistát június 9-én vették tartóztatták le, több mint 20 órát volt őrizetben. A vád szerint „lopást és betörést” követettek el mindketten, amelyért akár 10 év börtön is fenyegetheti őket.

A véleménynyilvánítás szabadsága kiterjed az információk és elképzelések megismerésére, továbbítására, és magában foglalja a közügyek és emberi jogok megvitatását és a hatóságok kritizálását is.

Az Amnesty International szerint a két aktivistát alaptalan vádakkal vették célba, az ellenük folytatott eljárás illeszkedik abba a tüntetők és aktivisták elleni támadássorozatba, amelyet 2017 óta dokumentál a szervezet Lengyelországban.

A lengyel hatóságok intézkedései dermesztő hatással lehetnek a véleménynyilvánítás szabadságára, és további akadályokat gördíthetnek a jogvédők elé. Mindkét aktivista fontolgatja, hogy panaszt nyújt be a törvénytelen fogva tartás miatt.

BÖRTÖN FENYEGETI A LENGYEL AKTIVISTÁKAT