Navalnijt újabb 9 év börtönre ítélték

A Putyint nyíltan kritizáló ellenzéki vezetőt, aki lelkiismereti fogolyként jelenleg is börtönben van, újabb 9 évre ítélték.

„Navalnijnak 9 év börtönnel kell szembenéznie mindössze azért, mert felszólalt az orosz elit korrupciója és a hatalommal való visszaélésükkel szemben. Az ítélet nem váratlan, de ettől nem kevésbé sokkoló.” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a döntést, ahogy azt sem, hogy összefügg az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett borzalmakkal. Miután Navalnij felépült az ellene elkövetett merényletből, azonnal bebörtönözték, az általa vezetett szervezeteket pedig szélsőségesnek bélyegezték. Az orosz hatóságok figyelmen kívül hagyják a nemzetközi, az európai, de még saját törvényeiket is. Rengetegen válhatnak még hasonló igazságtalanság áldozatává.”

„Csak gratulálni tudunk Alekszej Navalnij bátorságához, hogy ilyen körülmények között, még a rácsok mögül is folytatja a tevékenységét. Saját tárgyalását is arra használta, hogy felszólaljon az Ukrajnában tapasztalható katonai agresszió ellen, annak ellenére, hogy ezzel tovább növelhette büntetése mértékét.”

Háttér

Március 22-én a Moszkvai Lefortovo körzeti bíróság a porkovi IK-2-es börtöntáborban tartott tárgyaláson hozott ítéletet. Itt tölti jelenleg Alejszej Navalnij a korábban önkényesen kiszabott 2,5 éves büntetését tölti.

A bíróság bűnösnek találta „különösen nagy értékű csalás” és „a bíróság megsértése” vádjában. A politikust azzal vádolták, hogy nagyjából 25 000 dollár, azaz közel 8,5 millió forint értékben sikkasztott el adományokat a saját szervezetétől. Az Amnety International megvizsgálta az ügyet, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy ez a bírósági eljárás politikailag motivált volt, egy tisztességtelen tárgyalás során jogellenes ítélet született.

Navalnij további megtorlásokra is számíthat az orosz államtól. 2021 szeptemberében a hatóságok kohol vádak alapján újabb eljárást indítottak ellene és társai ellen, amiért „szélsőséges szervezetet” alapítottak.

A Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alapítványt és az Állampolgári Jogvédő Alapítványt is önkényesen bélyegezték ,,szélsőségesnek” és tiltották be 2021 júniusában az orosz hatóságok.