Fotó: HVG

Nagy nap a mai, de nem örülhetünk felhőtlenül

Több mint 10 hónappal azután, hogy az EU Bírósága megállapította, hogy a 2017-es civilellenes törvény ellentétes az uniós szabályokkal, az Országgyűlés ma végre hatályon kívül helyezte a megbélyegző és a civil szervezetek működését megnehezítő jogszabályt. Sajnos ezzel egyszerre elfogadtak egy olyan új szabályozást is, amely újabb veszélyt jelent a független civil szervezetekre.

„Nagy nap a mai. A magyar civil szervezetek bebizonyították, hogy a kitartás és eltökéltség eredményre vezet. 2017 óta dolgoztunk azért, hogy ez a jogsértő törvény eltűnjön a süllyesztőben, miközben a kormány mindent megtett azért, hogy lejárasson minket. A mai nap is bizonyítja, hogy volt a munkánknak és a küzdelmünknek értelme.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Sajnos azonban nem örülhetünk felhőtlenül. Ugyanebben a körben az Országgyűlés elfogadta a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, amely újabb veszélyt jelent a független civilekre. A törvény felhatalmazza a közpénzek elköltését ellenőrző Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja az évi 20 millió forintnál nagyobb törzstőkéjű egyesületeket és alapítványokat, kivéve a sport, nemzetiségi és vallási szervezeteket, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű közpénzhez. Félő, hogy egy esetleges ÁSZ ellenőrzés a kormány intézkedéseivel szemben kritikus szervezeteket fogja elsősorban érinteni, miközben a civil szervezeteknek valódi ráhatása nem lesz arra, hogy az ÁSZ mit ír róluk a jelentésében.

„Nagyon komoly eredmény, hogy a 2017-es civilellenes törvény eltűnik, ez a magyar civilek közös győzelme. Biztosak vagyunk benne, hogy az új törvény jelentette kihívásokkal is meg tudunk küzdeni. A célunk nem változott: azért dolgozunk, hogy Magyarországon minden civil szervezet és aktivista szabadon végezhesse a munkáját egy olyan környezetben, ahol nem kell tartania semmilyen lejáratástól vagy megtorlástól.”

Elemzésünk a 2017-es civilellenes törvény hatásairól

A Civilizáció korábbi közleménye az új törvényről