Az EU Bírósága a magyar civileknek adott igazat

Mai döntésében az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a 2017-es civilellenes és megbélyegző törvény ellentétes az uniós szabályokkal.

“A mai döntés egyértelmű üzenet a kormány számára: a kritikus civil szervezeteket megbélyegző és működésüket aláásni akaró törvénynek nincs helye Magyarországon és Európában.”  – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“A törvény célja mindig is világos volt: elhallgattatni a kormány intézkedéseit kritizáló hangokat. A mai döntés nagyon fontos győzelem az egész civil szektor és az ország számára, reméljük, hogy a többi, civil szervezeteket támadó törvény ügyében is hasonló döntés születik. Létfontosságú, hogy az Alkotmánybíróság minél gyorsabban folytassa a felfüggesztette eljárását, és megsemmisítse a törvényt.”

Háttér

Az Európai Uniós Bírósága mai döntése megerősítette, hogy a 2017-es, külföldről támogatott szervezetekről szóló törvény ellentétes az uniós joggal, és sérti a civil szervezetek egyesülési és véleménynyilvánítási szabadságát. A Bíróság azt is megállapította, hogy a törvény hátrányosan különböztet meg egyes civil szervezeteket, ez pedig ellentétes az egyik uniós alapszabadsággal, a tőke szabad mozgásával. Az ügy 2017 decemberében került a Bíróságra az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának állomásaként.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény alapján az a civil szervezet, amely évente legalább 7,2 millió forint támogatást kap külföldről, köteles “külföldről támogatott szervezetként” regisztrálnia magát, és ezt a címkét honlapján és kiadványain feltüntetni.

A törvény elfogadása után több civil szervezet, köztük az Amnesty International Magyarország is nyilvánosan bejelentette, hogy nem tesz eleget a jogsértő törvény előírásainak. 23 civil szervezet egy közös beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordult, amely azonban felfüggesztette az eljárását, arra hivatkozva, hogy megvárják az EU Bíróságának döntését. Civil szervezetek az Emberi Jogok Európai Bíróságához is panasszal fordultak, amely még nem döntött a kérdésben.