Megtagadják az orvosi ellátást a fogva tartott ukrán férfitól

Olekszandr Marcsenko ukrán állampolgár 2020 novembere óta tölti tízéves büntetését Oroszországban. Marcsenkót kémkedés miatt ítélték el, de azt állítja, ártatlan, és hogy 2018-ban elrabolták és kínzással kényszerítették vallomástételre. A férfi pajzsmirigyrák-túlélő, és több egészségügyi problémával is küzd, ennek ellenére az orosz hatóságok megtagadják tőle az orvosi ellátást, ami veszélyezteti az életét, és kínzásnak is tekinthető. Írj az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat igazgatójának, és szólítsd fel, hogy garantálja Marcsenkónak a szükséges orvosi ellátást!  

Olekszandr Marcsenko ukrán állampolgár 2018 decemberében Kijevből utazott a kelet-ukrajnai régióban található orosz megszállás alatt álló Donyeckbe. Az ügyvédjeinek elmondta, hogy december 18-án álarcos férfiak támadtak rá, zsákot húztak a fejére, elvették a mobiltelefonját és más személyes tárgyait. Ezt követően Donyeck egyik titkos börtönébe került, ahol az alagsorban tartották fogva egy ablak, ágy, mellékhelyiség és folyóvíz nélküli cellában, ahonnan senkivel sem tudta felvenni a kapcsolatot. Marcsenkót elrablásának első napjától kezdve kínozták, például áramütéssel, amíg bele nem egyezett abba, hogy videóra vegyék a vallomástételét.  

2019. február 18-án aláírattak vele egy papírt arról, hogy nincs panasza a donyecki “Állambiztonsági Minisztériummal” szemben, majd az orosz határra szállították, és átadták az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Marcsenkót az FSZB ügynökei a szolgálat egy regionális intézményébe vitték, ahol egy olyan férfiról kérdezték, akivel állítása szerint Marcsenko soha nem találkozott. Az ügyvédjei szerint Marcsenko a következő éjszakát egy rendőrőrsön töltötte, majd másnap egy koholt jegyzőkönyv alapján 10 napos őrizetre ítélte őt egy bíróság. Ezt követően a rendőrség két további mondvacsinált eljárást indított Marcsenko ellen – mindkétszer azokon a napokon, amikor az azt megelőzőt éppen letöltötte volna – így tartva őt továbbra is őrizetben.   

Amíg őrizetben volt, az FSZB tisztviselői többször is kihallgatták Olekszandr-t, ezek során megfenyegették őt és a családját, nem engedték, hogy ügyvédet fogadjon, végül pedig aláírattak vele egy beismerő vallomást. 2019. május 1-én egy bíróság csempészet vádjával két hónapos előzetes letartóztatásra ítélte, amit később több alkalommal is meghosszabbítottak. 2019 decemberében a férfit kémkedéssel vádolták meg, majdnem egy évvel később, 2020 novemberében pedig a Krasznodári Regionális Bíróság a vádban bűnösnek találta, és tíz év büntetőtelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Fellebbezéseit elutasították.  

Az Amnesty International és más emberi jogi szervezetek több olyan esetet is dokumentáltak, amikor az Oroszország által megszállt Donyeckben az úgynevezett Állambiztonsági Minisztérium letartóztatott és titkos fogságba vetett embereket, akiket később kínzással vettek rá a vallomástételre.  

A férfi ügyvédei szerint a büntetésvégrehajtási hatóságok legalább kétszer bizonyítottan megtagadták tőle a gyógyszereihez való hozzáférést: egyszer 2021 április-májusában, amikor egy krasznodari büntetőtelepen, és egyszer 2021 decemberében, amikor már a burjátiai Ulan-Udéban tartották fogva.

A tavalyi év során a börtönhatóságok Marcsenkót többször is önkényes fegyelmi eljárásoknak vetették alá. Nyáron például azért zárták hat hónapra magánzárkába, mert állítólag megtagadta a börtönhelyiségek takarításában való részvételt. Decemberben pedig azért indult ellene büntetőeljárás, mert állítólag “lejárató” megjegyzéseket tett az orosz fegyveres erőkről. Ekkor pénzbírsággal sújtották, de fellebbezést nyújtott be; az ügyét február 7-én tárgyalta a burját Legfelsőbb Bíróság.