Megkínozták és bántalmazták, amiért felszólalt   

Május 14-én egy békés tüntetést követően letartóztatták Davit Katsarava aktivistát. A letartóztatását követően a különleges rendőri alakulat tagjai megkínozták, összeverték és fojtogatták a férfit, amit a telefonjukkal fel is vettek. Katsarava törött arccsontokkal, súlyos agyrázkódással és szemsérüléssel került kórházba. 

Davit Katsarava az “Egységben az erő” nevű georgiai megszállásellenes mozgalom egyik vezetője. Ez a mozgalom 2017 óta figyeli az oroszok által megszállt területek, illetve a még georgiai ellenőrzés alatt álló földek közti határt. Katsarava és a mozgalom tagjai rendszeresen látogatnak el a határvonalhoz, hogy dokumentálják a helyi lakosság panaszait és megfigyeljék az orosz katonai mozgásokat. 

Davit aktívan részt vett a “Külföldi befolyás átláthatóságáról” szóló törvényjavaslat elleni széles körű tiltakozásokban is. Ez a javaslat arra kötelezi a külföldi forrásokból finanszírozott civil szervezeteket, hogy “külföldi hatalom érdekeit képviselő” szervezetként regisztráltassák magukat. Az azóta törvénybe iktatott javaslat sérti az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogot. 

Davit Katsaravát május 14-én a rendőrség különleges alakulata tartóztatta le a parlament előtt, miközben békésen tiltakozott a törvénytervezet elfogadása ellen. A letartóztatásáról készült videofelvételen látható, amint Katsarava a tüntetők között állva békésen beszél a rendőrökhöz, amikor több rendőr kilép a sorból, felé rohan, és elhurcolja őt. Az elkövetők arcát fekete maszk takarta.  

Davit az Amnesty Internationalnek egy május 28-án adott videóinterjúban részletesen elmesélte a fogvatartása alatt történteket: hogy a különleges rendőri alakulat tagjai hogyan tartották fogva, verték meg és bántalmazták egyéb módon több mint egy órán keresztül.  

“A fizikai bántalmazás már rögtön azután elkezdődött, amint elfogtak és elhurcoltak a tüntetésről. Elvették a táskámat, telefonomat, személyes tárgyaimat, és kegyetlenül verni kezdtek, miközben embertelen sértéseket vágtak a fejemhez. Egy ponton hallottam, hogy valaki azt a parancsot adja, hogy álljanak körbe; ekkor a különleges alakulat körülbelül 10 tagja egyszerre kezdett el ütni, miközben megbilincselve feküdtem a földön. Ezután betettek egy kisbuszba, ahol folytatódott a bántalmazás, verés és sértegetés. A tisztek speciális, súlyokkal kitömött kesztyűket viseltek, az ütésekkel az arcomra és a fejemre céloztak. Amikor már harmadszorra kezdődött újra a verés, akkor különös kegyetlenséggel estek nekem, miközben egyikük azt kiabálta a másiknak: “öld meg”. Aztán elkezdtek fojtogatni a rajtam lévő sállal. Biztos voltam benne, hogy megölnek, vagy legalábbis megcsonkítanak. Amikor látták, hogy az egész arcom és a fejem vérzik, és nem tudom kinyitni a bal szemem, elővettek egy telefont, és elkezdtek filmezni. Csak a filmezés után adtak át a rendőrségnek, akik aláírattak velem egy értesítést arról, hogy közigazgatási eljárás elé nézek, és utána hívtak csak mentőt.” 

Davitnak törött arccsontjai és szemsérülése miatt sürgős műtéten kellett átesnie, és továbbra is szenved a fejét ért ütések következményeitől, amelyek miatt még mindennapi feladatait is nehezen tudja elvégezni. A szemén maradandó sérüléseket szenvedett, ami miatt károsult a látása. 

A Különleges Nyomozó Szolgálat, amely a rendőrség által elkövetett visszaélések kivizsgálásával megbízott szerv, vizsgálatot indított Davit Katsarava bántalmazása ügyében, amelyet a Büntető Törvénykönyv 333. cikke alapján “hivatali hatalommal való erőszakos visszaélésnek” minősítettek.  

A rendőrség a jelentések szerint a május 14-i tüntetés során összesen 13 embert tartóztatott le, akiket mind randalírozással vagy a rendőrséggel szembeni engedetlenséggel vádolnak. A georgiai emberi jogi megfigyelők jelentései szerint a “Külföldi befolyás átláthatóságáról” szóló törvény elleni tiltakozások április 15-i kezdete óta mintegy 300 embert tartóztattak le, és több mint 200 személyt vádoltak meg közigazgatási szabálysértéssel és bírságoltak meg a tüntetéseken való részvételük miatt. A tüntetők közül körülbelül egy tucatnyi ellen büntetőjogi eljárás is indult. Mintegy 100 tüntető számolt be arról, hogy a rendőrség verést és egyéb bántalmazást alkalmazott velük szemben; közülük többet valóban súlyos sérüléseket szenvedtek.