Levélíró Maraton: ma kezdődik a világ legnagyobb emberi jogi kampánya

A világhírű kínai művész, Ai Weiwei is csatlakozik az Amnesty Internationalhez, hogy közösen világszerte több százezer embert mozgósítsanak és üzenetekkel árasszák el a Fehér Házat Edward Snowden érdekében. Ma veszi kezdetét a világ legnagyobb emberi jogi kampánya, a Levélíró Maraton.

A december 2-16. között zajló Levélíró Maraton kampány Snowden mellett 10 másik emberi jogi esettel is foglalkozik, többek között a bebörtönzött és a kivégzés reális veszélyével szembenéző egyiptomi fotóriporter, Shawkan ügyével, azokkal az azerbajdzsáni aktivistákkal, akiket egy szobor összefirkálása miatt kínoztak meg, és annak az indonéz tanárnak a történetével is, akit egy zászló meglengetése miatt zártak börtönbe. Az esetek részletei elérhetőek a Levélíró Maraton honlapján.

“Egy egy olyan világ, amelyben senki nem áll ki az igazságot feltáró kisebbség és az emberi jogokért küzdő aktivisták mellett, olyan világ, amelyben senki nem vállal kockázatot a közjó megóvása vagy a kormányzati visszaélések leleplezése érdekében.” – mondta Edward Snowden.

A globálisan zajló, tömeges megfigyelések leleplezésével Edward Snowden a 21. század egyik legnagyobb emberi jogi küzdelmét indította el. Nélküle a világ mit sem tudna a magánszféra hatalmas méreteket öltő kormányzati megszállásáról.

“Globális mozgalom van kialakulóban, amely az emberi jogokért virtuálisan küzd.” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. “A hatalommal való visszaélés leleplezésének ára nem lehet a száműzetés. Obama elnöknek meg kell hallania azoknak az embereknek a hangját, akik Snowden mellett állnak. Ezek az emberek olyan világban akarnak élni, ahol életük személyes részletei személyesek maradnak, és ahol az embereket nem ítélik el azért, mert visszaéléseket lepleznek le.”

“Snowden mind az amerikai közösség, mind mind a világ valamennyi polgárának érdekében cselekedett. Az Egyesült Államoknak eleve nem kellett volna megvádolnia. Ha Obama elnök kegyelmet ad Snowdennek, úgy távozhat posztjáról, hogy véget vetett annak az alattomos gyakorlatnak, amely a kormányzati titkosítást favorizálja az emberi jogokkal szemben.”

Az Amnesty International Edward Snowdent mindig is egy, a közjóért tevékenykedő whistleblowernek (információt kiszivárogtató személynek) tartotta, és hisz abban, hogy senkit nem kellene vád alá helyezni azért, mert emberi jogi jogsértéseket tár fel. A PardonSnowden.org-gal, az American Civil Liberties Unionnal (ACLU) és a Human Rights Watch nemzetközi civil szervezettel karöltve az Amnesty egy petíciót indított útjára 2016. szeptember 16-án, amelyben arra kérik közösen Obama elnököt, hogy adjon kegyelmet Snowdennek.

Snowden továbbra is évtizedekig tartó börtönbüntetéssel néz szembe egy olyan, az első világháború idejéből származó kémkedésről szóló törvény rendelkezései alapján, amely a közjót szolgáló adatok feltárását és az Egyesült Államokkal ellenséges országoknak történő információk kiszivárogtatását egy kalap alá veszi. Mivel nem garantálják számára a tisztességes eljárást és védelmet, Snowdennek nincs más választása, mint továbbra is orosz száműzetésében élni.

Ai Weiwei az emberi jogi kampány mögött

A Levélíró Maraton sikere érdekében Ai Weiwei további tizenegyet készített híres LEGO portréiból. December 2-16. között ő is ahhoz a több százezer Amnesty támogatóhoz csatlakozik, akik leveleket írnak a jogsértések áldozatainak és a világ vezető politikusainak, köztük Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek vagy az indonéz elnöknek, Joko Widodonak.

“Azért veszek részt ebben a kampányban, hogy olyan embereket támogassak, akik azért szenvednek, mert olyasmit tesznek vagy mondanak, amit a kormányuk nem fogad el. Művészként a szólásszabadság nélkülözhetetlen a munkámban, és első kézből tudom, mi történik, ha konfliktusba kerülsz a hatalommal, és mennyire fontos a globális támogatás akkor, amikor az állam el akar hallgattatni. Hagyni az embereket, hogy kifejezhessék magukat olyasmi, ami a modern társadalmakat megkülönbözteti a barbár társadalmaktól.” – mondta Ai Weiwei.

Tavaly a Levélíró Maraton több mint 3,7 millió levél, email, SMS, fax és más üzenet született, a világ legnagyobb emberi jogi kampányává téve ezáltal a kezdeményezést.

“Az Amnesty International azt kéri az emberektől, hogy vegyék magukra az igazságtalanságokat. Ennek érdekében a legegyszerűbb eszköz tollat ragadni és levelet írni azoknak a bátraknak, akiket támogatunk, vagy jelezni a hatóságoknak, hogy figyeljük őket.” – mondta Salil Shetty.

“Ez a kampány azt az üzenetet közvetíti a világnak, az emberek készen állnak arra, hogy felemeljék hangjukat a hatalommal szemben, ha azzal visszaélnek. Kötelességünk, hogy rávilágítsunk arra, ami igazságtalan, így a kormányok nem bújhatnak ki a felelősség alól.”

A kampány miatt fogvatartottakat engedtek szabadon

2015-ben több mint 200 ország több százezer polgára küldte el üzenetét a jogsértések ügyében. Az emberek összesen 3,7 millió üzenetet küldtek (ez a szám 2014-ben 3,2 millió volt), hogy támogatásukról biztosítsák vagy cselekvésre hívják fel a magánszemélyeket, közösségeket, Mexikótól Mianmarig.

A kampány hatalmas emberi jogi sikertörténet világszerte:

· Kongói Demokratikus Köztársaság: 2016 augusztus 30-án, a fiatal aktivistákat, Fred Baumát és Yves Makwambalát óvadék fejében szabadon szabadon; egy sajtótájékoztatón tartóztattak le őket azzal a váddal, hogy a kormány megdöntése érdekében szervezkedtek. Szabadon bocsátásukig bírósági eljárásra vártak, akár halálra is ítélhették volna őket. Az Amnesty támogatói több mint 170 ezer üzenetet írtak azért, hogy engedjék szabadon a fiatalokat.

· Mexikó: 2016 június 7-én Yecenia Armentát felmentették és szabadon engedték 4 évnyi börtönbüntetést követően. 2012-ben, 15 órán át kínozták: megverték és majdnem megfojtották, és megerőszakolták, mindezt egészen addig, amíg be nem ismerte, hogy köze volt férje meggyilkolásához. Az Amnesty International támogatói 318 ezer üzenetet küldtek az ügyében.

· Mianmar: 2016 április 8-án a bíróság ejtette a vádakat a diákvezető Phyoe Phyoe Aung ellen, akit egy évig tartottak fogságban azért, mert egy békés diáktüntetés szervezésében segédkezett. Az Amnesty International támogatói világszerte több mint 394 ezer levelet, email-t, Twitter üzenetet küldtek annak érdekében, hogy támogatásukról biztosítsák a diákot és szabadon engedését követeljék. Ezeknek köszönhetően – mondta el a lány – “az olyan nemzetközi szervezetek, mint az Amnesty International soha nem feledkeznek meg azokról az emberekről, akiknek a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott küzdelmük során igazságtalansággal kell szembenézniük. Erősnek kell lennünk és emlékezünk arra, hogy mennyire fontos az együttes fellépés a küzdelmeink során.”

· Egyesült Államok: 2016 február 19-én, 44 évvel azután, hogy először magánzárkába csukták, Louisiana állam szabadon engedte Albert Woodfoxot. A férfit korábban 3 bírósági ítéletben is ártatlannak mondtak ki. Több mint 240 ezer ember emelte fel a szavát Albert érdekében a 2015-ös Levélíró Maraton során.

Albert Woodfox

“Egy ismeretlentől érkező, a szolidaritást kifejező üzenet erőt adhat azoknak, akik már elvesztették a reményt, csakúgy, ahogyan gondolkodásra késztetheti azokat a hatósági személyeket, akikből már kiveszett a részvét. Terjesszétek: egy levél megírása megváltoztathat egy életet! Vedd rá a nagyszüleidet, a barátaidat, a szomszédaidat, a diáktársaidat, a kollégáidat, hogy írjanak levelet idén decemberben, mert a változás lehet, hogy éppen rajtad múlik!” – mondta el Salil Shetty.

“ A digitális kommunikáció világában levelet írni valakinek, aki súlyos igazságtalansággal néz szembe, a szolidaritás kifejezésének hatásos eszköze, amely hatalmas változásokat képes elérni. A Levélíró Maraton azt üzeni az áldozatoknak, hogy velük vagyunk, a hatóságokat pedig emlékezteti arra, hogy figyeljük őket.”

#RagadjTollat! Idén is lesz Levélíró Maraton Magyarországon

Az Amnesty International Magyarország idén is megszervezi a világ legnagyobb emberi jogi eseményét hazánkban. A Levélíró Maratonra december 2-16. kerül sor, amelynek során a magyar emberek globális esetek közül 10 jogsértés ügyében ragadhatnak tollat. A szolidaritást vállalók akár az erre a célra létrehozott honlapon, akár személyesen – többek között a szokásos Emberi Jogi Világnapon (december 10.) is küldhetnek levelet és aláírhatják a petíciókat.

Néhány példa, hogy a magyar emberek milyen esetekben ragadhatnak tollat idén:

· Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt arra szólíthatják fel, hogy állítsa le annak a hatalmas duzzasztógátnak az építését, amely miatt több mint 80 km² terület kerülne víz alá a Brit Columbia tartományban található Peace River Valley területén. A gát megépítése megsemmisítené az őslakos közösség halász és vadászat területeit, és elárasztaná a temetkezési területeiket is.

· Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt arra kérhetik, hogy engedje szabadon azt a két fiatal aktivistát, akiket bebörtönöztek és megkínoztak, mert egy politikai üzenet (“Boldog Rabszolga Napot!”) graffitiztek a korábbi elnök (a jelenlegi elnök apja) szobrára annak születésnapján (ezt a napot Azerbajdzsánban “Virágnapként” ünneplik).

· Paul Biya kameruni elnöknek azért írhatnak, hogy engedje szabadon Fomusoh Ivo Feh kameruni diákot, akit tíz évre börtönöztek be azért, mert továbbított egy SMS-t barátjának. Az üzenetben azon viccelődtek, hogy még a Boko Haram sem alkalmaz embereket rossz iskolai eredményekkel – utalva arra, mennyire nehéz munkát találni megfelelő végzettség hiányában.

· A kínai hatóságoknál pedig Ilham Tohti közgazdász professzor szabadon engedéséért küzdhetnek, aki Kína ujgurokkal szemben alkalmazott etnikai és vallási politikájának ismert kritikusa. Tevékenységért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték – ez egy olyan vád, amelyet gyakorta hoznak fel az emberi jogi jogsértések ellen felszólaló ujgurok ellen.

Az Amnesty International Magyarország az Emberi Jogok Világnapját (december 10., szombat) egy egész napos rendezvénnyel ünnepli a Patyolat/Próbaüzemben, amelynek természetesen fontos részét képezi a Levélíró Maraton is. A helyszínen egész nap lehetőség lesz leveleket és üzeneteket írni az idei ügyekben az áldozatoknak és a hatóságoknak. A 13 órakor kezdődő rendezvénysorozaton az érdeklődőknek lehetőségük lesz jógázni, megtekinthetik a tárlatvezetéssel és beszélgetéssel egybekötött I Welcome fotókiállítást, beszélgethetnek a 10 Igaz Történet antológia íróival, megnézhetik a Grund Színház Hazaviszlek előadását és bulizhatnak is a különböző műfajokat és előadólat felvonultató Human Rhymes koncerten is. Persze idén is lesz Slamnesty.

„Mindig nagy örömmel szervezünk itthon is Levélíró Maratont, mert évről évre egyre többen vesznek rajta részt. Fontos, hogy minél többen tapasztalják meg, milyen ereje van a nemzetközi szolidaritásnak és milyen jó érzés akár távoli országokban élőkért is kiállni – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „A tavaly összegyűjtött több mint 7000 levéllel és aláírással a magyar emberek is kivették a részüket Albert Woodfox vagy Yecenia Armenta kiszabadításából. Az idei célunk, hogy legalább 10 000 üzenetet küldjünk el a kampány során.”

Tíz Igaz Történet – szépirodalommal (is) harcolunk a jogsértések ellen

Az Amnesty International Magyarország minden évben a LIBRI Kiadóval közösen megjelenteti Tíz Igaz Történet című antológiáját, amelyben kortárs magyar írók dolgozzák fel az aktuális Levélíró Maraton eseteit. Elkezdtük a harmadik kötet előkészítését, amely legalább olyan izgalmasnak és megrázónak ígérkezik, mint a 2015-ben megjelent első vagy a tavalyi második kötet. Az idei eseteket tartalmazó antológiáról pedig érdekes részleteket tudhatnak meg azok, aki december 10-én ellátogatnak az Emberi Jogi Világnapra.

A könyv megvásárlásával az olvasó az Amnesty International Magyarország munkáját, az emberi jogok védelmét támogatja.

ELSŐ KÖTET

MÁSODIK KÖTET