Kínzás és igazságtalan bebörtönzés, mert tüntetni ment – Vahid Afkari, Irán

Vahid Afkarit 2018 óta tartják igazságtalanul börtönben, kizárólag azért mert testvéreivel békés tüntetéseken vett részt Iránban. Szólalj fel Vahidért!

Vahid Afkari  családja mindig összetartott. Vahid otthon szívesen olvasott, énekelt és táncolt testvéreivel, Habibbal és Naviddal. Később az igazságért is együtt álltak ki: a három testvér 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is csatlakozott a szülővárosukban, Shirazban az egyenlőtlenség és a politikai elnyomás elleni békés tiltakozásokhoz.

Emiatt Vahidot és Navidot 2018. szeptember 17-én, Habibot pedig három hónappal később letartóztatták. Az iráni hatóságok magánzárkában tartották, megkínozták és arra kényszerítették a testvéreket, hogy vallomást tegyenek olyan bűncselekményekről, amelyekről többször is elmondták, hogy nem ők követték el. Vahidot és Navidot például egy gyilkossággal is alaptalanul vádolták. Navidot végül halálra, a két másik testvért pedig több évtizedes börtönbüntetésre ítélték, ezen kívül pedig mindhárom férfi 74 korbácsütést kapott.

Navidot 2020 szeptember 12-én titokban végezték ki, a családja vagy az ügyvédei értesítése nélkül. Halála nem csak Iránban, hanem az egész világon hatalmas felháborodást váltott ki, és felerősítette a Habibért és Vahidért indított kampányokat.

Habib 550 magánzárkában töltött napot követően idén márciusban szabadult ki a börtönből. Vahid 2020 szeptembere óta van magánzárkában, teljesen elszigetelve a többi rabtól. Ez a büntetése, amiért megtagadta a hatóságok követelését, nem szólalt fel nyilvánosan azok ellen, akik szolidaritást vállaltak vele, és igazságot akartak szolgáltatni neki és a családjának.