Szabad sajtó

A szabad és független sajtó biztosítja azt a nyilvánosságot, ami a hatalom egyik legfontosabb kontrollját jelenti, hiszen a sajtó képes számonkérni választott vezetőinket. A közérdekű tájékoztatás minden állampolgár életében fontos, egy világjárvány idején különösen.  A szabad sajtó és nyilvánosság a jogállamiság alapértékei. 

Félinformációk alapján nem lehet jó döntéseket hozni, és az nemcsak az országot érinti, de a mi sorsunkat is.

Porcsin Zsolt, újságíró

Zsolt 1963-ban született Debrecenben. Jelenleg a Debreciner online újság főszerkesztője, amelynek az alapítója is.  Egész életében újságíró volt. Már gyerekkorától kezdve erre a pályára készült, korán megtanulta, hogy ki kell állni az igazság mellett. Otthon a Népszabadságot, a Magyar Nemzetet és a Hajdú-bihari Naplót járatták, utóbbinak később munkatársa majd főszerkesztője lett.

A rendszerváltozás környékén kezdett el újságíróként és szerkesztőként dolgozni. A Népszabadság Online számára éveken át havi értékelő elemzéseket és szemléket készített, mellette rendszeresen publikált cikkeket a Magyar Narancs online változatában és az Átlátszón is. Részt vett a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjaiban. Az első magyarországi holokauszttagadás perben született jogerős elmarasztaló ítélet Zsolt munkásságához is kötődik, amire nagyon büszke.

Zsolt számára fontos az újságírói ethosz átadása a fiatal generációk számára. A Kodolányi János Főiskolán közel hat éven át tanított médiatárgyakat, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége különböző kurzusain újságírással és kommunikációval kapcsolatos tárgyakat, illetve médiaismeretet tanított. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül Magyarországon és Romániában is oktatott.

2008-ban a Goldenblog-díj a helyi érték blogok kategóriagyőztese volt, 2011-ben Szabad Sajtó-díjat, 2014-ben pedig Bossányi Katalin-díjat nyert.

Zsolt családjával jelenleg is Debrecenben él, és a független hírportálját működteti. Azt csinálja, ami a hivatása és feladata: tájékoztatja az embereket.

Mi közöd hozzá?

A 2011-es médiatörvénnyel a korábbinál is sokkal komolyabb veszélybe került a sajtószabadság Magyarországon, és azóta is folyamatosan szűkül a független sajtó tere.

Mára a legtöbb sajtótermék és a közmédia is a kormány közvetlen befolyása alá tartozik, így ezek az újságok, tévék és rádiók is csak arról és csak úgy számolhatnak be, ahogyan azt a kormány szeretné. A hirdetési piacon a kormány a legnagyobb hirdető, ezért a független lapok számára egyre nehezebb olyan hirdetőt találni, aki mer hirdetni nem kormányközeli helyeken. 2018 novemberében pedig létrejött a a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amely közel ötszáz kormányközeli sajtóterméket tömörít. Később a bíróság kimondta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal jogsértő módon hagyta jóvá a kormánypárti sajtóbirodalom létrejöttét.

Az elmúlt években számos sajtótermék szűnt meg, a legtöbb esetben egyértelmű kormányzati nyomás volt a háttérben. Így járt a Népszabadság, a Magyar Nemzet és a Heti Válasz is. Voltak olyanok, amelyek ugyan nem szűntek meg, például az Origo, de egy idő után nem voltak képesek ellenállni a nyomásnak, és miután a független újságírókat kirúgták vagy felmondtak, betagozódtak a kormányközeli médiába. Várhatóan hasonló sors vár a legnagyobb magyar online újságra, az Indexre is, amelynek szinte összes munkatársa egy emberként mondott fel miután kirúgták a főszerkesztőjüket.

A független sajtó rendelkezésére álló tér folyamatosan szűkül Magyarországon, a függetlenségüket komolyan vevő újságíróknak egyre nehezebb dolguk van mindennapi munkájuk során. Helyzetüket tovább nehezít az állami intézmények működésének átláthatatlansága és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés nehézsége is.

A sajtó egyik legfontosabb feladata a hatalom ellenőrzése és az emberek hiteles tájékoztatása azért, hogy mindenki a lehető legpontosabb információk birtokában tudjon döntéseket hozni. Az újságírók felelőssége, hogy ennek szellemében végezzék a munkájukat, de ránk hárul az a feladat, hogy ebben támogassuk őket.

Zsolt és csapata azért dolgozik, hogy bebizonyítsák: a nyilvánosság az a fegyver, amely a korrupció és az önkény ellen hatásos lehet.

Állj ki te is a szabad sajtó mellett, hogy holnap is eljussanak hozzád a valós tényeken alapuló hírek! Ezt most legjobban a támogatásoddal tudod elérni, mert minél több forrásból tudsz hitelesen tájékozódni, annál tisztábban láthatsz. Adunk néhány ötletet:

Mi az a jogállam?

A jogállam olyan állam, ahol a jog uralma érvényesül, a közhatalom a jognak alárendelt, vagyis a hatalmat nyilvános és írott jogszabályok alapján, arra feljogosított szervezetek és személyek gyakorolják.

A jogállam az önkény ellentéte, ahol a hatalommal felruházott emberek sem állnak a jog felett, egy olyan hely, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő és a törvények mindenkire egyenlően vonatkoznak.

Jogállamban nincs korlátlan hatalom, mert annak gyakorlását folyamatosan ellenőrzik a független intézmények és az egész társadalom.

És mi közöd a többiekhez?


Olvass a jogállamról: