Jogtudatosság

Aktív, tudatos és cselekvő fiatalok nélkül nincs jól működő társadalom. Nem csak az idősebbeknek szabad és kell részt venniük a közös ügyeink megvitatásában és eldöntésében, hanem azoknak is, akiknek a jövőjéről szó van.

Mi vagyunk a jövő, nyugodtan álljunk ki a saját igazunk mellett!

Török Peti, gimnazista

Peti 18 éves debreceni gimnazista. 

Tanulmányai során minél szélesebb körű tudásra igyekszik szert tenni. Számos olyan kiváló pedagógussal, magántanárral és szakemberrel találkozott eddig a közoktatásban, akiknek az oktatás nem csak a munkájuk, hanem a hivatásuk is. Angol nyelvi és vita-, illetve informatika versenyeken, valamint kulturális és szakmai cserekapcsolat programokban is részt vett. Peti szerint ezek azért fontosak, mert formálták nyitottságát és érdeklődését. Már fiatalabb korában is szívügyei közé tartoztak az emberi jogokat érintő kérdések, ezért döntött úgy, hogy a jogi pályát akarja választani. 

Peti a 2020-as Amnesty Összpontemberi jogi versenyen indult Right Warriors csapatának tagja. Két csapattársával együtt egy oktatási kampány alapjait fektették le az iskolai zaklatások témájában, amelyet a későbbiekben is szeretnének folytatni. A hamarosan induló Amnesty x Right Warriors debreceni ifjúsági klubját is a csapatuk alapította meg, bízva abban, hogy minél több hasonló mentalitású fiatalt tudnak összekapcsolni. 

“Hiszem, hogy egyszer élhetünk egy olyan Magyarországon, ahol egyenlő esélyekkel, diszkrimináció-mentesen indulhat minden ember az élet számos területén, ezért pedig lehetőségeinkhez mérten tenni is fogunk.” – reméli Peti.

Mi közöd hozzá?

Magyarországon az oktatás egyre komoly problémákkal küzd: túlságosan központosított, szakmai döntések helyett átgondolatlan politikai döntések születnek, az oktatási kormányzat pedig nem egyeztet a tanárokkal és a szakmai szervezetekkel.

A jelenlegi oktatási politikai nem az önálló, kritikus gondolkozást, hanem a “szófogadást”, a hatalommal rendelkezők utasításainak gondolkodás nélküli végrehajtását támogatja. A fiatalok közül sokan nem mernek kiállni a véleményükért, és egyre többen vannak meggyőződve arról, hogy külföldön jobb élni, tanulni és dolgozni és nem is szeretnének visszatérni, mert nem tudják elképzelni, hogy megérné Magyarországon jövőt építeni.

Mindannyian olyan helyen szeretnénk élni, ahol bízhatunk abban, hogy az egymást követő generációk hisznek a jogállami és emberi jogi értékekben, és közösen dolgoznak a nyitott, befogadó társadalom megteremtésén. Olyan helyen, ahol motivált, céltudatos, magabiztos, tettrekész fiatalok válnak felnőtté és a társadalom fontos alkotóelemévé. Ezekből a fiatalokból lesznek a következő vezetők, döntéshozók, szülők és változtatni képes állampolgárok. Európa összes országában fontos a kritikus, tájékozott, felelős állampolgárok nevelése. 

Az életre való felkészülés része, hogy megtanulunk felelősséget vállalni, segítünk egymásnak és tiszteletben tartjuk egymás jogait. Minél szélesebb tudást és lehetőségeket kell kínálnunk azoknak a korosztályoknak, amelyek most próbálják megérteni a világot és benne saját helyüket. Nemcsak a kötelességeinket, hanem a jogainkat is ismernünk kell.

Legyél te is Petihez hasonlóan aktív fiatal, értsd meg a körülötted zajló világot, vedd ki a részed belőle, és tegyél hozzá ahhoz a társadalomhoz, aminek fontos eleme vagy! Állj ki a közösségért, állj ki másokért, és szervezd meg azt, amit hiányolsz a környezetedből vagy épp az iskoládból: szervezz vitaestet, filmklubot vagy amire szükség van. Tartozz egy olyan közösséghez, ahol fontos a véleményed! 

Vegyél részt: 

önszerveződő aktivista csoportjainkban, a Freedom Clubokban Debrecenben, Pécsen, Budapesten vagy Szegeden

középiskolásoknak szóló emberi jogi versenyünkön, az Összponton

ingyenes nyári Emberi Jogi Táborunkban

Programjainkat tanárok, tantestületek és szociális munkások figyelmébe is ajánljuk, akik szeretnének a fiatalok számára tartalmas és izgalmas iskolán kívüli lehetőségeket kínálni. Vedd fel velünk a kapcsolatot a részletekért.

Mi az a jogállam?

A jogállam olyan állam, ahol a jog uralma érvényesül, a közhatalom a jognak alárendelt, vagyis a hatalmat nyilvános és írott jogszabályok alapján, arra feljogosított szervezetek és személyek gyakorolják.

A jogállam az önkény ellentéte, ahol a hatalommal felruházott emberek sem állnak a jog felett, egy olyan hely, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő és a törvények mindenkire egyenlően vonatkoznak.

És mi közöd a többiekhez?

Olvass a jogállamról: