Izraelnek fel kell oldania a Gáza elleni jogellenes blokádot

Elfogyott az üzemanyag a Gázai övezet egyetlen erőművében, aminek a leállása tovább súlyosbítja a térségben kialakult, több mint 2,2 millió embert érintő humanitárius válságot. Mindeközben Izrael folyamatosan bombázza a területet, ami eddig legalább 1350 ember halálát okozta, több mint 6000 ember pedig megsebesült.

A légicsapásokat azt követően indították, hogy a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok október 7-én válogatás nélküli támadásokat hajtottak végre Izrael déli részén, amelyekben több mint 1200 ember meghalt, több mint 2700-an megsebesültek, sok civilt pedig a fegyveresek túszként hurcoltak el.

“Az izraeli hatóságoknak haladéktalanul helyre kell állítaniuk a gázai áramellátást, fel kell függeszteniük a védelmi miniszter 2023. október 9-én meghozott rendelete nyomán bevezetett korlátozó intézkedéseket, és fel kell oldaniuk a Gázai övezetben 16 éve fenntartott jogellenes blokádot. A gázai civil lakosság kollektív büntetése háborús bűncselekmény. A terület megszálló hatalmaként Izraelnek a nemzetközi jog értelmében egyértelmű kötelessége, hogy biztosítsa a polgári lakosság védelmét” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

Az áramellátás megszűnése nemcsak sötétbe borította a Gázai övezetet, hanem ellehetetleníti a kommunikációt, és katasztrofális hatással van az olyan alapvető szolgáltatásokra is, mint például a tiszta ivóvízhez való hozzáférés vagy az egészségügyi ellátás. A sebesült ezreket ellátni próbáló, súlyosan leterhelt gázai kórházakban a szakemberek orvosi felszerelés nélkül maradnak, a betegek élete pedig – különösen azoké, akik krónikus betegségekben szenvednek, vagy intenzív osztályon ápolják őket – veszélybe kerül.

A helyzet ellenére egy izraeli miniszter tegnap azt nyilatkozta, hogy az áramszolgáltatást, a víz-és üzemanyag ellátást addig nem állítják helyre, amíg a Hamász szabadon nem engedi a túszokat.

Az Amnesty International hangsúlyozza, hogy nem a palesztin civilek felelősek a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok bűntetteiért. A nemzetközi jog értelmében Izrael nem büntetheti kollektíven a civil lakosságot olyan bűncselekményekért, amelyekben a civilek semmilyen szerepet nem játszottak.

“A Hamász és más palesztin fegyveres csoportok izraeli tömegmészárlása és a többi általuk elkövetett jogsértés nem mentesíti Izraelt a nemzetközi humanitárius jog szabályainak betartása és a civilek védelmére vonatkozó kötelezettségeik alól. A gázai civilek kollektív büntetése nem fog igazságot szolgáltatni a Hamász és a többi palesztin fegyveres csoport áldozatainak, és nem fog biztonságot adni az izraeli civileknek sem.” – mondta Agnes Callamard.

Az Amnesty International aggodalmát fejezi ki a rafahi határátkelőt ért sorozatos támadások miatt is, és felszólítja Izraelt, hogy segítse elő humanitárius folyosók létrehozását a humanitárius segélyek Gázába történő könnyebb eljuttatása érdekében, valamint tegye lehetővé a konfliktus elől menekülő civilek és sérültek biztonságos evakuálását. Sürgetjük a nemzetközi közösséget is, hogy vegyen részt a humanitárius folyosóról szóló megállapodások kidolgozásában.

Izrael nem hajthat végre civilek életébe kerülő, valamint a polgári infrastruktúrát elpusztító jogellenes támadásokat. Az izraeli tisztviselőknek tartózkodniuk kell az erőszak és a feszültség szításától Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is, és biztosítaniuk kell az ott élő civilek biztonságát. A palesztin fegyveres csoportoknak pedig haladéktalanul szabadon kell engedniük minden fogva tartott túszt.

Az Amnesty International jelenleg is vizsgálja az izraeli légicsapások körülményeit a Gázai övezetben. Ilyen légicsapás volt például az al-Zeitoun negyedben lévő lakóház elleni támadás, amely 15 ember – köztük hét gyermek – életét követelte. A bombázásokban elpusztult továbbá egy többemeletes épület a gázai al-Rimal negyedben és egy zsúfolt piaci utca is a Dzsabalíja menekülttáborban. Itt legalább 69-en – ebből legalább 15-en voltak gyerekek – vesztették életüket.

Az Amnesty International felszólítja a konfliktusban részt vevő valamennyi felet, hogy tartsák be a nemzetközi humanitárius jog szabályait és tegyenek meg mindent a polgári lakosság megóvása érdekében.

Ez a sajtóközlemény annak a sorozatnak a része, amely az Amnesty International a Gázai övezetben és Izraelben folyamatosan eszkalálódó erőszakkal és jogsértésekkel kapcsolatos kutatásairól szól. Korábbi állásfoglalásunk a Hamász és a palesztin fegyveres csoportok által elkövetett háborús bűnökről – mint például a válogatás nélküli támadások, a tömegmészárlások és a túszejtések – itt olvasható.

Az Izrael déli részén történő borzalmakról folyamatosan érkeznek az újabb bizonyítékok, az Amnesty International pedig továbbra is kivizsgálja a történteket annak érdekében, hogy az összes bűncselekményre fény derüljön.

Háttér

Izrael 2007 óta tart fenn légi, szárazföldi és tengeri blokádot a Gázai övezetben, ezzel kollektíven büntetve annak teljes lakosságát. A most zajló harcok az azóta eltelt időszak hatodik nagy katonai műveletének számítanak Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között.

A Hamász és más palesztin fegyveres csoportok október 7-én több mint 1200 ember életét követelő támadásokat indítottak Izrael déli részén. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter október 9-én bejelentette, hogy a támadásokra válaszul Izrael lezárja a teljes Gázai övezetet, blokkolva a térség élelmiszer-, víz- és gázellátását.

Az Amnesty International korábbi, az Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között zajló fegyveres konfliktus során elkövetett jogsértésekről és bűncselekményekről szóló jelentései itt olvashatóak.

Az Amnesty International egy független emberi jogi szervezet, amely arra törekszik, hogy a fegyveres konfliktusban részt vevő valamennyi fél betartsa a nemzetközi humanitárius jogot és a nemzetközi emberi jogi törvényeket. Ennek megfelelően a jövőben megjelenő, az Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között zajló fegyveres konfliktusról szóló tájékoztatóinkban valamennyi fél tevékenységét ugyanazon szempontok szerint fogjuk vizsgálni: hogy betartják-e a nemzetközi humanitárius jog szabályait, többek között azáltal, hogy óvják a polgári lakosságot, tartózkodnak a jogellenes támadásoktól és a kollektív büntetés alkalmazásától.

Borítókép: Belal Al Sabbagh/AFP via Getty Images