Itt az idő: az ombudsmannak az AB-hoz kell fordulnia

Itt az ideje, hogy Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosan éljen Alaptörvényben biztosított jogával, és utólagos normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól a transz emberek jogait súlyosan sértő módosítások miatt. A nép ügyvédje eddig nem emelte fel a szavát, de most megmutathatja, hogy valóban feladatának tartja az alapvető jogok védelmét.

A módosítások súlyosan sértik a transznemű és interszex emberek magánélethez és önazonosságukon alapuló nem jogi elismeréséhez való jogát és emberi méltóságát. Az Alkotmánybíróság egy iránymutató döntésében már megállapította, hogy a transznemű emberek nemének jogi elismerése és esetleges névváltoztatása szorosan összefügg az emberi méltósághoz való alapvető joggal. A bíróság szerint a nemváltoztatásnak velejárója a névváltoztatás, az állam pedig köteles olyan szabályozást kialakítani, amely diszkrimináció nélkül biztosítja a nyilvántartásokban történő átvezetést.

Az Amnesty International ezért második alkalommal is levélben fordult az alapvető jogok biztosához, arra biztatva, hogy kérje a hírhedt 33. szakasz alkotmányos felülvizsgálatát.

Ezzel párhuzamosan arra kérünk mindenkit, küldjön levelet Kozma Ákosnak, és közösen emlékeztessük arra, a transz és interszex emberek jogainak védelme az ő feladata is. Az Amnesty Magyarország oldalán lehetőség van arra, hogy az emberek egy előre megírt levelet küldjenek tovább, de mindenkit bátorítanunk arra, hogy saját levelet írjon. Az akcióba bekapcsolódik az Amnesty International több szekciója is a világ minden tájáról, miután mindenhol komoly felzúdulást keltett a magyar kormány kegyetlen jogfosztása.

Bízunk benne, hogy Kozma Ákos megérti a helyzet súlyosságát, és a törvényeknek és esküjének megfelelően kiáll az alapvető jogok mellett.

Írj levelet az ombudsmannak

CSELEKEDJ!

Küldje el a transz embereket jogaiktól megfosztó törvényt az Alkotmánybíróságnak, hogy az megvizsgálhassa annak alkotmányosságát.

ALÁÍROM