Iránban és Szaúd-Arábiában is csúcsot döntött a kivégzések száma

  • Iránban tavaly végezték ki a legtöbb embert 2017 óta
  • az Amnesty adatai szerint 2010 óta tavaly végezték ki a második legkevesebb számú embert a világon
  • a koronavírus-járvány enyhülése után megnövekedett a halálbüntetések száma
  • közel 90 embert ítéltek halálra a statárium alatt Mianmarban

2021-ben aggasztóan nőtt a kivégzések és halálbüntetések száma, miután a legtöbb embert kivégző országok visszatértek a koronavírus-járvány előtti gyakorlatukhoz, a korlátozások feloldása után a bíróságok pedig újra teljes kapacitással működhettek. Az Amnesty International éves jelentése a halálbüntetésekről és kivégzésekről.

2021-ben legkevesebb 579 embert végeztek ki 18 országban, ami 20%-os növekedés a korábbi évhez képest. Irán egymaga 314 ember haláláért felelős (2020-ban 246 embert végeztek ki), amely 2017 óta a legmagasabb adat. A növekedés annak köszönhető, hogy nőtt a kábítószerekkel kapcsolatos esetek miatti, a nemzetközi jogot sértő kivégzések száma. A nemzetközi előírások világosan tiltják a halálbüntetés alkalmazását a szándékos emberöléseket leszámítva. Szaúd-Arábia megduplázta a kivégzéseket, ez a trend pedig folytatódik idén is: egyetlen márciusi napon 81 embert öltek meg a szaúd-arábiai hatóságok.

“Irán és Szaúd-Arábia tavaly ismét nagy erővel vetette bele magát a kivégzésekbe, semmibe véve a nemzetközi jog szabályait. Ez a trend sajnos folytatódott 2022 első hónapjaiban is.” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott bírósági eljárások folytatódtak a világ számos országában, és legalább 2052 embert ítéltek halálra 56 országban, ami közel 40%-os növekedés 2020-hoz képest. A korábbi évhez képest sokkal többb embert ítéltek halálra Bangladesben (2021: 181, 2020: 113), Indiában (2021: 144, 2020: 77) és Pakisztánban (2021: 129, 2020: minimum 49).

“Ahelyett, hogy folytatódott volna a 2020-as trend, az államok egy része aggasztó lelkesedést mutatott tavaly a bűncselekmények hatékony felszámolása helyett a halálbüntetés alkalmazása iránt, semmibe véve ezzel az élethez való jogot egy globális emberi jogi válság közepén.”- mondta Agnès Callamard.  

A néhány országban tapasztalható visszaesés ellenére a második legkevesebb embert végezték ki 2010 óta. A legkevesebb embert 2020-ban ölték meg az államok.

Ahogyan a korábbi években, az idei jelentése sem tartalmazza azt a több ezer embert, akiket az Amnesty kutatásai szerint évente halálra ítélnek illetve kivégeznek Kínában. Szintén nincsenek észak-koreai és vietnami adatok, miután ezekben az országokban képtelenség pontosan dokumentálni a kivégzéseket az információk elérhetetlensége miatt. Vannak továbbá olyan államok, ahol a hivatalos számokat minimum adatként kell kezelni.

“Kína, Észak-Korea és Vietnam továbbra is titkolja, hogy hány embert ítélnek halálra és végeznek ki. Amit látunk, az nagyon komoly aggodalomra ad okot.” – mondta az Amnesty főtitkára.

Iránban továbbra is kötelező halálbüntetést kiszabni bizonyos típusú és mennyiségű drog birtoklása esetén. Ilyen ügyekben 2021-ben több mint ötször annyit embert (132) végeztek ki, mint egy évvel korábban (23). A kivégzett nők száma is emelkedett 9-ről 14-re, Iránban pedig a nemzetközi jogot megsértve továbbra is végeznek ki olyanokat, akik a bűncselekmény elkövetése idején kiskorúak voltak. Tavaly három fiatalt öltek meg a hatóságok.

Nőtt a kivégzések száma Szaúd-Arábiában (2021: 65, 2020: 27), Szomáliában (2021: min. 21, 2020: 11), Dél-Szudánban (2021: min. 9, 2020: 2), Jemenben (2021: min. 14, 2020: 5). Belarusz (legalább 1), Japán (3) és az Egyesült Arab Emírségek (legalább 1) 2020-ban nem, de tavaly végzett ki embereket.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a korábbihoz képest jóval több embert ítéltek halálra (legkevesebb 81 embert a 2021-es 20-hoz képest). Ugyanez volt megfigyelhető Egyiptomban (minimum 356, egy évvel korábban 264), Irakban (legkevesebb 91 a korábbi 27-hez képest), Mianmarban (min. 86, a korábbi 1 után), Vietnamban (min. 119 a korábbi 54-hez képest) és Jemenben (legkevesebb 298 a korábbi 269-hez képest).

A halálbüntetés mint az állami elnyomás eszköze

2021-ben több ország is kisebbségi csoportok és tüntetők elnyomására használta a halálbüntetést, totálisan semmibe véve a nemzetközi jog előírásait.

Mianmarban a statárium alatt a civilek ügyeit a katonai bíróságok tárgyalták, amelyek gyorsított eljárás során hozott ítéletei ellen nem lehet fellebbezni. Közel 90 embert ítéltek tisztességtelen eljárás során halálra, többeket távollétükben, ezzel állva bosszút a katonaság rémuralma ellen tiltakozó tüntetőkön illetve a jogsértésekről tudósító újságírókon.

Az egyiptomi hatóságok rendszeresen kínoztak meg és végeztek ki tömegével embereket, míg Iránban a homályos “istenkáromlás”ürügyén ítéltek halálra etnikai csoportok tagjait. Legkevesebb 19%-a az összes (61) kivégzésnek a baloch kisebbség tagjai estek áldozatul, akik összesen kb. a teljes népesség 5%-át adják.

Szaúd-Arábiában kivégezték Musztafa al-Darvist, egy fiatal síita férfit, akit kormányellenes erőszakos tüntetésben való részvétellel vádoltak meg. Al-Darvist egy minden elemében tisztességtelen eljárás után, amelyben az egyetlen bizonyíték ellene a kínzással kicsikart “vallomása” volt, június 15-én végezték ki.

Egyre közelebb a halálbüntetés-mentes világ

Az aggasztó problémák ellenére folytatódott a halálbüntetés globális eltörlése irányába mutató folyamat. 2021 már a második olyan év volt, amikor kevesebb kivégzést végrehajtó ország volt, mint 1979-ben, amikor az Amnesty elkezdte dokumentálni a halálbüntetéseket.

A sierra leonei parlament júliusban egyhangúan szavazta meg azt az egyelőre még nem hatályos törvényt, amely eltörölte a halálbüntetést az országban. Decemberben Kazahsztán vetett véget a halálbüntetés alkalmazásának, itt januárban lépett hatályba a tilalom. Pápua Új-Guinea kormánya nemzeti konzultációt hirdetett, amely eredményeként 2022 januárjában eltörölték a halálbüntetést (még szintén nem lépett hatályba az erről szóló törvény). 2021 végén Malajzia bejelentette, hogy az idei év második felében reformokra tesz majd javaslatot a halálbüntetés területén. A Közép-afrikai Köztársaságban és Ghánában a törvényhozás tagjai elkezdték előkészíteni a halálbüntetés eltörlését.

Az Egyesült Államokban Virginia lett a huszonharmadik, egyben az első déli tagállam, amely eltörölte a halálbüntetést, Ohio pedig már harmadik éve halasztja el a kivégzéseket. A kormány júliusban ideiglenes moratóriumot vezetett be a szövetségi kivégzésekre. 1988 óta tavaly végezték ki a legkevesebb embert az országban.

Gambiában, Kazahsztánban, Malajziában, Oroszországban és Tádzsikisztánban továbbra is hivatalos moratórium van hatályban a kivégzésekre.

“Fontos jelzés azoknak az egyre fogyatkozó számú országoknak, amelyek még mindig ragaszkodnak a halálbüntetéshez, hogy kézzelfogható távolságra vagyunk egy halálbüntetés-mentes világtól, és tovább fogunk küzdeni érte. Azon leszünk, hogy egészen addig leleplezzük a halálbüntetést körülvevő önkényességet, diszkriminációt és kegyetlenséget, ameddig már senkit sem fenyeget. Itt az idő, hogy ez a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetés már csak egy rossz emlék legyen.” – mondta Agnès Callamard.