Indul a Levélíró Maraton, a világ legnagyobb emberi jogi kampánya

Ma Magyarországon is elkezdődik a világ legnagyobb emberi jogi kampánya, a Levélíró Maraton. A februárig tartó globális akció során emberek millió ragadnak tollat, ceruzát és billentyűzetet, hogy olyan embereken segítsenek, akikkel soha nem találkoztak.

Ebben az évben 11 olyan ember történetével foglalkozunk, akiknek az emberi jogait hatóságok vagy vállalatok sértették meg. Az esetek között van egy amerikai férfi, akit annak ellenére ítéltek halálra, hogy nem volt közvetlen bizonyíték ellene, egy lengyel nő, akit azért ítéltek el, mert segített egy másik nőnek abortusztablettához jutni és két őslakos vezető, akik beperelték az ausztrál kormányt, mert az nem tesz semmit, hogy a szülőföldjüket ne öntse el a tenger.

“Miközben rekordszámú konfliktussal, növekvő politikai megosztottsággal, egyenlőtlenségekkel és a klímaválság egzisztenciális kihívásaival nézünk szembe, az emberi jogok a világ minden táján komoly veszélyben vannak. Ukrajnától Izraelen és a Megszállt Palesztin Területeken át, Etiópiától Iránig, Mianmartól Lengyelországig emberek szenvednek, mert semmibe veszik az emberi jogaikat.” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

“Aktivistákat börtönöznek be, és emberek jogait veszik semmibe az egész világon. A jogsértések ellen tiltakozókat szabadságvesztéssel fenyegetik, a nők nem tudnak alapvető egészségügyi ellátásokat sem igénybe venni, a világ vezetői pedig nem foglalkoznak érdemben a klímaválság jelentette katasztrófák megelőzésével. A Levélíró Maraton fontosabb, mint valaha, mert visszaadja az embereknek a lehetőséget, hogy visszavegyék a hatalmat, és közösen kivételes dolgokat érjenek el.”

Egy levél, email, tweet megírása vagy egy petíció aláírása nem sok idő, de képes emberek életét megváltoztatni, és a világot egy kicsit jobb hellyé tenni. A Levélíró Maraton 2001-es indulása óta több mint 100 ügyben 50 milliónál is több üzenet és levél ért el pozitív változásokat. A Levélíró Maraton eddigi sikereiről bővebben a honlapon találhatóak részletek.

Az idei Levélíró Maraton során 11 ember történetével foglalkozunk, köztük:

  • a brazil aktivista, Pedro Henrique, akit 31 évesen öltek meg. 4 évvel később a gyilkossággal gyanúsított rendőrök még mindig szolgálatban vannak, és a tárgyalásuk sem kezdődött még el. Pedro anyja, Ana Maria évek óta küzd azért, hogy a fia gyilkosait felelősségre vonják.
  • Pabai és Paul két őslakos vezető, akik beperelték az ausztrál kormányt, amiért nem tesz semmit, hogy a klímaválság miatt emelkedő tenger ne öntse el a szülőföldjüket. A közösségükért, földjükért és hagyományaikért harcolnak.
  • Justyna Wydrzyńskát azért ítélték el Lengyelországban, mert egy bántalmazó kapcsolatban élő nőnek segített abortusztablettához jutni.

A Levélíró Maraton azok kampánya, akik szeretnének másokon segíteni, és ezzel a közös világunkat egy kicsit jobb hellyé varázsolni. Egy szolidaritási levél, email vagy petíció aláírása alig pár perc, de felülírhatja az igazságtalanságokat.

Az idei történetek és minden további részlet elérhető a Levélíró Maraton honlapján, illetve idén először budapesti, debreceni és pécsi kávézókban személyesen is lehetőség van leveleket és üzeneteket küldeni a kampány szereplőinek.