Halálbüntetés 2022-ben: tények és számok

Globális adatok

Kivégzések

Az Amnesty International 2022-ben 20 országban összesen 883 kivégzést dokumentált. Ez 53%-os növekedés a 2021-es adatokhoz képest, amikor 579 kivégzést hajtottak végre, továbbá az elmúlt öt év legmagasabb értéke. 2017-ben az Amnesty 993 kivégzést regisztrált.

Tavaly is Kína végezte ki a legtöbb embert, még úgy is, hogy a pontos szám nem ismert, hiszen ezek az adatok államtitoknak minősülnek.

Ez más országok esetében is nehezíti a pontos adatok meghatározását. Az Amnesty International által nyilvántartott globális számok ennek megfelelően nem tartalmazzák azt a feltehetően több ezer kivégzést, amelyet a halálbüntetést széles körben alkalmazó országok, például Kína, Vietnam vagy Észak-Korea hajtanak végre.

A legtöbb kivégzésre Kínában (több ezer), Iránban (legalább 576), Szaúd-Arábiában (196), Egyiptomban (24) és az Egyesült Államokban (18) került sor.

2022-ben a kivégzések 93%-át (Kínát nem számítva) a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hajtották végre. Szaúd-Arábiában a tavaly végrehajtott 196 kivégzés az ország elmúlt harminc évének legmagasabb ismert száma.   

A kivégzések közül összesen 13 esetben volt az áldozat nő: Iránban 12, Szaúd-Arábiában pedig egy nő kivégzéséről tudunk.

Az Amnesty International tavaly 20 országban dokumentált kivégzéseket, míg 2021-ben ez a szám még csak 18 volt.   

A nemzetközi jog megsértése

Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt legalább 325 kivégzést hajtottak végre: Iránban (255), Szaúd-Arábiában (57), Szingapúrban (11) és Kínában (nem ismert a pontos szám). A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt végrehajtott kivégzések globális összértékének kiszámításakor az Amnesty International kutatási módszertanának megfelelően Kína esetében kettővel számoltunk.

Legalább 3 nyilvános kivégzést hajtottak végre: Afganisztánban legalább egyet és Iránban kettőt.  

Iránban legalább öt olyan embert végeztek ki, akiket kiskorúként (18 éves kor alatt) elkövetetett bűncselekményekért ítéltek halálra.

Folytatódnak a kivégzések

Öt országban tovább folytatódtak a kivégzések: Afganisztánban, Kuvaitban, Mianmarban, Palesztinában és Szingapúrban.

Míg 2021-ben dokumentáltunk kivégzéseket Botswanában, az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban, 2022-ben már nem.   

A tavalyi évben alkalmazott kivégzési módszerek a lefejezés, az akasztás, a halálos injekció beadása és a golyó általi halál voltak.

A halálos ítéletek száma globálisan

Az Amnesty International kutatásai szerint 2022-ben 52 országban legalább 2106 új halálos ítéletet hoztak. Ugyanez a szám 2021-ben 56 országban 2052 volt. 26 országban találtunk bizonyítékot rá, hogy a halálos ítéleteket enyhítették vagy az elítéltek kegyelmet kaptak.   

Öt országban – Bahrein, a Comore-szigeteken, Laoszban, Nigerben és Dél-Koreában – egy hosszabb kihagyást követően – 2022-ben újra halálra ítéltek embereket.

Négy országban legalább 28 halálra ítélt foglyot tisztáztak a vádak alól: Kenya (20), Marokkó/Nyugat-Szahara (1), az USA (2) és Zimbabwe (5).

2022 végén legalább 28282 ember volt siralomházban.  

A halálbüntetés eltörlése

2022-ben hat országban törölték el teljesen vagy részlegesen a halálbüntetést. Kazahsztánban, Pápua Új-Guineában, Sierra Leonéban és a Közép-afrikai Köztársaságban teljesen felszámolták a kivégzéseket, Egyenlítői-Guineában és Zambiában pedig a belső jog szerinti bűncselekményekhez kapcsolódó halálbüntetéseket törölték el.

2022 végén 112 országban szűnt meg a valamilyen meghatározott bűncselekmény következtében kiszabott halálbüntetés, míg 9 ország a belső jog szerinti bűncselekmények tekintetében tiltotta meg a kivégzéseket.

Regionális elemzés

Amerika

Az Egyesült Államok maradt a régió egyetlen olyan országa, ahol már a tizennegyedik egymást követő éve hajtanak végre kivégzéseket. A végrehajtott kivégzések száma az elmúlt évben 18-ra nőtt a 2021-es 11-hez képest. Ez egy év alatt 64%-os növekedés.  

Voltak pozitív és negatív fejlemények is a régióban. Kate Brown leköszönő oregoni kormányzó az összes halálos ítéletet enyhítette az államban, ugyanakkor Guyanában, Trinidad és Tobagóban, valamint az Egyesült Államokban már hatodik éve folyamatosan újabb embereket ítélnek halálra.

Ázsia és a Csendes-óceáni térség

Az Amnesty International kutatásai szerint 2021-hez képest nyolc országban (Afganisztán, Banglades, Kína, Japán, Mianmar, Észak-Korea, Szingapúr és Vietnám) növekedett a kivégzések száma.  

A nyilvántartott új halálos ítéletek száma 5%-kal nőtt: míg 2021-ben 819 halálos ítéletet regisztráltunk, 2022-ben ez a szám már 861 volt.

A katonaság négy évtized óta először hajtott végre ismét kivégzéseket Mianmarban, többek között két magas rangú ellenzéki politikust öltek meg. A kivégzések Szingapúrban és Afganisztánban is újrakezdődtek.

Pápua Új-Guinea lett a térség 21. országa, amely eltörölte a halálbüntetést minden bűncselekmény esetében.

Európa és Közép-Ázsia

Összesen egy kivégzést hajtottak végre 2022-ben Belaruszban.

Előrelépés, hogy Kazahasztán minden bűncselekményre vonatkozóan eltörölte a halálbüntetést, és ratifikálta az ENSZ erről szóló kulcsfontosságú egyezményét is.

Oroszország és Tádzsikisztán 2022-ben is betartotta a kivégzésekre vonatkozó moratóriumot.

Közel-Kelet és Észak-Afrika

A régióban a nyilvántartott kivégzések száma az elmúlt egy évben 59%-kal nőtt: 2021-ben 520 kivégzést dokumentáltunk, tavaly már 825-öt.

A kivégzések 94%-át Iránban (70%) és Szaúd-Arábiában (24%) hajtották végre.

Kuvaitban és Palesztinában 2017 óta először ismét végeztek ki embereket.

A térségben nyilvántartott halálos ítéletek száma ugyanakkor enyhén csökkent: míg 2021-ben 834 halálos ítéletet hoztak (17 országban), ez a szám 2022-re 827-re csökkent (16 országban).

Szubszaharai Afrika

A térségben 67%-kal csökkent a kivégzések száma. 2021-ben 33, tavaly pedig 11 embert végeztek ki két országban, Szomáliában és Dél-Szudánban.  

Ugyancsak kisebb lett a térségben nyilvántartott halálos ítéletek száma is: 2021-ben 373-an kaptak halálbüntetést, 2022-ben pedig 298-an, ami 20%-os csökkenést jelent. A közel-keleti és észak-afrikai régióhoz hasonlóan itt is kevesebb ország (16) hozott 2022-ben halálos ítéleteket. Ez a szám 2021-ben még 19 volt.

A halálbüntetést teljesen eltörlő országok között volt tavaly Sierra Leone és a Közép-afrikai Köztársaság. Két másik ország, Egyenlítői-Guinea és Zambia csak a belső joguk szerinti bűncselekmények esetében tiltotta meg a kivégzéseket.