Fehér foszforból készült lövedékeket vetett be az izraeli haderő Gázában 

Az Amnesty International bizonyítékokat szerzett arról, hogy az izraeli hadsereg fehér foszforból készült lövedékeket vet be a civilek által sűrűn lakott gázai területeken, amely válogatás nélküli, jogellenes támadásnak minősülhet.  
 
A Hamász és más palesztin fegyveres csoportok október 7-én indítottak támadásokat Izrael déli részén, amire válaszul Izrael bombázni kezdte a Gázai övezetet – a Crisis Evidence Lab által ellenőrzött videók és fényképek alapján többek között fehér foszforból készült lövedékekkel is.  
 
A fehér foszfor egy nagyon magas hőmérsékleten égő, vízzel nem oltható, gyúlékony anyag, ami bőrrel érintkezve iszonyatos fájdalmat és maradandó sérüléseket okoz. Általában füst létrehozására vagy pedig katonai célpontok megjelölésére használják.  
 
Október 9-én az Izraeli Védelmi Erők 155 mm-es, M109-es tarackokat helyeztek el Szderót városa mellett, amely nagyjából egy kilométerre fekszik az izraeli-gázai határkerítéstől, és korábban a Hamász egyik célpontja volt. Az M109-es lövegek hatótávolsága nagyjából 18-22 kilométer, ami azt jelenti, hogy a Gázai övezet északi része ezeknek a fegyvereknek a hatótávolságába esik.  
 
Az elmúlt napokban megjelent több videófelvételen is látszik, hogy 155 mm-es fehér foszforos lövedékeket használtak Gáza északi részén. A Crisis Evidence Lab csapata ellenőrizte azt az október 11-én közzétett felvételt, amelyen a gázai kikötő és a közeli hotelek elleni támadások láthatóak. Ugyanezeket rögzíti egy másik videó is, amelyen fehér foszfor alapú lövedékeket vetnek be más, általános robbanóanyagokkal együtt.  
 
Az ellenőrzött fotókon emellett több M825 és M825A1 ágyú is látható, amelyeken felismerhető az amerikai Védelmi Minisztérium D528-as, fehér foszfor alapú lövedékekre vonatkozó azonosító kódja.  
 
A rendelkezésre álló további videós bizonyítékok jól mutatják, hogy a lövedékek a levegőben felrobbanva sűrű fehér füstöt bocsátanak ki, ami alátámasztja az M825-ös és M825A1-es rakétavetők használatát. Ez ezen a felvételen is látszik, amit a Bank of Palestine torony közelében, a súlyos károkat szenvedett Zeitoun negyedből tettek közzé szintén október 11-én.  
 
Az Amnesty International jelenleg további bizonyítékokat is vizsgál fehér foszfor tartalmú lövedékek esetleges észak-izraeli és libanoni használatáról.  

Amnesty International, Crisis Evidence Lab 

Borítókép: MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images