Értékes és érvényes

2018-ban az Összpont emberi jogi versenyére 44 csapat regisztrált. 16 csapat jutott a második fordulóba, akik lelkesen dolgoznak kisfilmjükön, melyben egy általuk választott társadalmi témát dolgoznak fel. Szombaton 13 fiatal és egy tanár vett részt az első Összpontos konzultációs workshopon, ahol Surányi András rendező, tanár és mentor, valamint Tábori Ádám filmes szakember és vlogger, tartottak gondolatébresztő és praktikus foglalkozást a továbbjutott csapatoknak.

Szombaton került sor az első idei Összpontos rendezvényre, melynek során 13 diák és egy tanár beszélgetett Surányi Andrással arról, hogy hogyan érdemes egy társadalmilag fontos emberi jogi témát megragadni és feldolgozni. Mik a lehetőségeink akkor, amikor azt érezzük, hogy bármi, amihez nyúlnánk, aktuálpolitikailag érzékeny és már nem is tudjuk mi is a „mi ügyünk”? 

A beszélgetés során saját motivációikat is megosztották, akik ott voltak: hogy mi is az ő hívó szavuk, miért vesznek részt az Összponton és mi hozta őket a szombati workshopra. Íme néhány megosztott gondolat:

„Szeretném, hogy a jövő generációi egy jobb világban éljenek.”

„Úgy gondolom, elsődleges feladatunk a hatékony és előítéletmentes kommunikáció elérése és elterjesztése. Az AI szervezésének köszönhetően rálátást kaptam egy képre, mely azt mutatja, nemtől, származástól függetlenül mindannyiunkat érintenek az emberi jogokra vonatkozó kérdések. Ha változtatni akarunk, először meg kell ismernünk egymás nézeteit. Az Amnesty International ebben nyújt nagy segítséget.”

„Amikor eldöntöttük a csapat tagjaival, hogy indulunk, engem az a cél vezérelt, hogy többet tudjak meg a jogaimról és a világ mai problémáiról és különböző nézeteiről. Ma viszont arra is rájöttem, mennyit szeretnék tudni, tanulni, fejlődni mint személy. Ez a nap és a beszélgetések arra is rávilágítottak, hogy mennyi lehetőségem van és hogy mennyire kiaknázatlanok. Szeretnék változni és jobb, bölcsebb ember lenni.”

„Azért vagyok itt, mert úgy gondolom, hogy mások véleményét, gondolatait meghallgatni nagyon fontos, sokat tesz hozzánk, és mindig érdemes kihasználni az ilyen lehetőségeket.”

András nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy rámutasson, minden gondolat és témafelvetés értékes és érvényes, semmi nem lehet kevéssé aktuális vagy érdektelen, ami belőlünk fakad és rólunk szól. 

Ádám különböző technikákat mutatott és használható eszközöket, hogy az ötletekből filmek születhessenek.  Tisztázta a szükséges szabályokat, amik ismerete elengedhetetlen, hogy etikus és megosztható művek szülessenek. 

A kisfilmek hamarosan elkészülnek és felkerülnek majd weboldalunkra is. Kövessetek minket, hogy ti se maradjatok le. Szurkolunk minden résztvevő csapatnak és nagyon várjuk az alkotásokat!