Engedjék szabadon a tévében tett nyilatkozata miatt letartóztatott újságírót!

Frissítés: Salah Attia következő bírósági meghallgatására augusztus 16-án kedden kerül sor.

2022. június 11-én két civil ruhás rendőr letartóztatta a tunéziai Salah Attia újságírót, mert előző nap egy tévéműsorban nyilatkozott az Al Jazeera-n arról, hogy a hadsereg megtagadott egy elnöki utasítást. Salah Attiat jelenleg a tuniszi Mornagia börtönben tartják fogva a további nyomozás idejére. Ő a második újságíró és a tizenkettedik civil, akit Kais Saied elnök hatalomátvétele óta katonai bíróság elé állítottak. Az újságírót azonnal szabadon kell engedni. Az Amnesty International felszólítja a hatóságokat, hogy korlátozzák a katonai bíróságok alkalmazását a katonai fegyelem megsértése miatt indított eljárásokra. 

Salah Attia újságíró, az Al Ray Al Jadid (jelentése: Új Vélemény) arab online hírportál alapítója és főszerkesztője. A honlap tunéziai és nemzetközi híreket közöl. Salah Attia emellett rendszeresen interjúkat is ad politikai elemzőként Tunéziával kapcsolatos témákban.  

Június 11-én este civil ruhás rendőrök jelentek meg Salah Attia tuniszi otthonánál, ahol akkor csak a felesége és három gyermeke közül kettő tartózkodott. A rendőrök engedély hiányában is át akarták kutatni a házat, amit az újságíró felesége elutasított lányuk, Sondes Attia későbbi beszámolója szerint. A rendőrök azt kérték, hogy telefonon beszélhessenek Salah Attia-val, aki elmondta nekik, hogy egy Ibn Khaldun negyedben lévő kávézóban tartózkodik. A rendőrség itt tartóztatta le őt.

Az újságírót ezután egy katonai létesítménybe vitték kihallgatásra, ahol kikérdezték őt a hadsereggel kapcsolatos állításainak forrásáról, és arról, milyen céllal hozta nyilvánosságra a történetet.  

Miután június 11-én este kihallgatták, a rendőrök Salah Attia-t egy tuniszi börtönbe szállították, itt tartották fogva június 13-ig, amikor a katonai bíróság nyomozási bírája elé állították. Egy ügyvédje, Malek Ben Amor, aki részt vett a tárgyaláson, később az Amnesty Internationalnak elmondta, hogy a nyomozást kizárólag az újságíró Al Jazeera-n június 10-én elhangzott kijelentései alapján indították. A vizsgálóbíró arra kérte Salah Attia-t, hogy nevezze meg a forrását, de ő ezt megtagadta. 

Az Amnesty International kutatómunkája szerint mióta Saied elnök 2021-ben rendeleti kormányzással majdnem teljesen magához ragadta a hatalmat, riasztó mértékben nőtt azoknak a civileknek – köztük újságíróknak, parlamenti képviselőknek, ügyvédeknek – a száma, akik ellen katonai bíróságokon emeltek vádat.  

Ezek a bíróságok nem függetlenek, mert bíráinak és ügyészeinek kinevezésével kapcsolatban a végső döntést az elnök hozza meg. Az alkotmány értelmében az elnök a fegyveres erők főparancsnoka is, a katonai igazságszolgáltatási rendszert felügyelő főügyész, és a katonai bíróságok ügyészei pedig a hadsereg szolgálatot teljesítő tagjai, akikre így katonai fegyelmi eljárások vonatkoznak.  

A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya (ICCPR) értelmében, amelynek Tunézia is részese, mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, amely magában foglalja “az információk és eszmék keresésének, befogadásának és terjesztésének szabadságát”.  

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága, az a szerződéses testület, amely az ICCPR szerinti állami kötelezettségek értelmezője, úgy vélte, hogy nem jogszerű, ha az államok “…elhallgatnak vagy visszatartanak a nyilvánosság elől olyan jogos közérdekű információkat, amelyek nem sértik a nemzetbiztonságot, vagy büntetőeljárást indítsanak újságírók, kutatók, környezetvédelmi- vagy emberi jogi aktivisták ellen azért, mert azok ilyen információt terjesztettek”.