El kell törölni az orosz háborús cenzúratörvényeket!

Egy héttel Ukrajna 2022 februárjában megindult teljes körű megszállását követően Oroszország olyan háborús cenzúratörvényeket vezetett be, amelyek súlyos bűncselekménynek minősítik a háború elleni tiltakozást. Azóta két év telt el és rengeteg embert csuktak börtönbe kizárólag azért, mert békés eszközökkel felszólaltak a háború ellen. Oroszországnak hatályon kívül kell helyeznie ezeket az igazságtalan törvényeket, és azonnal szabadon kell engednie azokat, akiket azért börtönöztek be, mert felemelték a hangjukat az agresszió ellen.

Fotó: Andrey Bok

Mi a probléma?

Oroszországban 2022 márciusa óta bűncselekménynek minősül a háború nevén nevezése. Az orosz háborús cenzúratörvények szerint az igazság kimondása “hamis hírek” terjesztésének és az orosz fegyveres erők “lejáratásának” minősül a Büntetőtörvénykönyv 207.3. és 280.3. cikke alapján. Ezekért akár 15 év börtönbüntetés is járhat. Habár a békés tiltakozásnak és a szabad véleménynyilvánításnak Ukrajna teljes körű megszállása előtt sem volt helye Oroszországban, ezen törvények célja a háborúellenes vélemények teljes és végleges elhallgattatása.

Mi most arcot adunk a háborús cenzúrának: Alekszandra Szkocsilenko művész hét évet kapott, mert egy boltban az árcédulákat háborúellenes üzenetekre cserélte. Egy ellenzéki önkormányzati képviselőt, Alekszej Gorinovot ugyancsak hét év börtönre ítéltek, mert “háborúnak” nevezte azt, amit a Kreml “különleges katonai műveletnek” titulál. Egy kétgyermekes újságírónő, Maria Ponomarenko hatéves büntetését tölti egy, a mariupoli színház bombázásáról szóló cikke miatt. Ezeknek a történeteknek a száma Oroszország-szerte egyre csak nő: egyre több ember kerül börtönbe, mert békés eszközökkel tiltakozik a háború ellen.

A súlyos büntetések ellenére az emberek Oroszországban kitartanak, és továbbra is felszólalnak Ukrajna megszállása ellen; ugyanakkor a hatóságok is egyre agresszívebb és változatosabb eszközökkel lépnek fel, hogy elhallgattassák a másképp gondolkodókat. 2023-ban például tovább nőtt a közösségi médiában a háborúellenes posztokért kiszabott büntetések száma és időtartama, 2024-ben pedig a parlament megszavazta, hogy a háborús cenzúrára vonatkozó törvények alapján a vádlottak vagyonát a hatóságok elkobozhatják.

Az orosz háborús cenzúratörvényei sértik az emberi jogokat. A mi dolgunk az, hogy ezt minél több embernek megmutassuk, és szolidaritást vállaljunk az oroszországi bátrakkal.

Mit tehetsz te?

Szólítsd fel az orosz hatóságokat, hogy helyezzék hatályon kívül a háborús cenzúratörvényeket, és azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon mindazokat, akiket kizárólag a háború elleni békés tiltakozás miatt börtönöztek be!