Egyre rosszabb bánásmódban részesül Alekszej Navalnij  

Egyre durvábban bánnak Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikussal, akit néhány hónappal ezelőtt koholt vádak alapján összesen 19 év börtönre ítéltek. Az őt fogvatartó büntetőtelep vezetője, nemrégiben elrendelte, hogy a politikust egy évre egy elkülönített cellába zárják, amit azzal indokolt, hogy Navalnij rendszeresen megsérti a börtönszabályzatot. A politikus 2021-ben történt önkényes letartóztatása és az azt követő bebörtönzése óta folyamatos mentális és fizikai zaklatásnak van kitéve, ami a mostani elkülönítésével új szintre lépett.  Írd alá a petíciót, és szólítsd fel Arkagyij Alekszandrovics Gosztyevet, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatóját, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a büntetőtelep hatóságai azonnal hagyjanak fel Navalnij bántalmazásával, és biztosítsák, hogy a politikust a megfelelő körülmények között tartsák fogva! 

Alekszej Navalnij az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista, a Kreml és Putyin elnök kitartó kritikusa. Korábban számtalanszor került már börtönbe, 2020 augusztusában pedig Novicsok idegméreggel mérgezték meg. A merényletet követően Németországba került, hogy felépüljön, majd 2021. január 17-én visszatért Moszkvába, ahol az orosz hatóságok azonnal letartóztatták. Az ellene szóló vád az volt, hogy megszegte korábbi feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit, aminek következtében két év és nyolc hónap börtönre ítélték. 2022. március 22-én további politikailag motivált vádak alapján a büntetését kilenc évre, majd idén augusztus 4-én (az ügye újabb újratárgyalását követően) 19 évre módosították. Jelenleg az Oroszország egyik legrettegettebb börtöneként ismert IK-6-os melehovói büntetőtelepen tartják fogva felbujtás és a náci ideológia terjesztésének vádjával.   

Alekszej Navalnij, bármilyen büntetésvégrehajtási intézményben tartották is fogva, mindenhol célkeresztbe került, és a többi rabnál keményebb bánásmódot alkalmaztak vele szemben. Nincs ez másképpen a melehovói börtönben sem, ahonnan lehet, hogy hamarosan átviszik egy “speciális”, még szigorúbban ellenőrzött büntetőtelepre.  

Navalnijt a jelenlegi fogva tartási helyén többször is magánzárkába csukták, mert állítólag megsértette a börtönszabályzatot. A magánzárkában nem fogadhatott látogatókat, nem vehette fel a kapcsolatot a családjával, és még a testmozgást vagy a szabad levegőn történő sétát sem engedélyezték neki.  

Az ENSZ fogvatartottakkal való bánásmódra vonatkozó minimumszabályai szerint a hosszan tartó fogva tartás egy legalább 15 napon és napi legalább 22 órán át tartó, érdemi emberi kapcsolatokat nélkülöző körülmények között eltöltött időszak, ami kínzásnak, vagy más kegyetlen, megalázó bánásmódnak minősülhet. Az orosz törvények szerint az elzárás maximális időtartama egy fogvatartott esetében összesen 15 összefüggő nap lehet – ehhez képest Navalnij esetében nemrég elrendelték, hogy 2023. szeptember 27-ével kezdődően 12 hónapra egy elkülönített cellába zárják. Ez a fegyelmi büntetés legsúlyosabb és leghosszabban tartó formája, amit csak olyan fogvatartottak esetében szoktak alkalmazni, akik rendszeresen megsértik a börtönszabályzatot.  

Az elzárás abban az esetben is vonatkozni fog Navalnijra, ha másik büntetőtelepre kerül. A fogvatartottak másik intézménybe szállítása Oroszországban egy sokszorosan jogsértő eljárás, amely bizonyos esetekben hónapokig is eltarthat. Ez idő alatt a fogoly sorsa és tartózkodási helye ismeretlen marad a családja és az ügyvédei előtt is, ami erőszakos eltűnésnek minősülhet.