#EgyLépésselKözelebb – kampány az egyenlő bérekért Magyarországon

Az idei Nemzetközi Nőnap alkalmából #EgyLépésselKözelebb néven kampányt indítunk, hogy a nemek szerinti béradatok átláthatóvá váljanak és ezáltal közelebb kerüljünk a nemek közötti bérszakadék – a nők és férfiak órabére közötti átlagos különbség – megszüntetéséhez. Már most több cég, önkormányzat és egyéb szervezet megerősítette elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség iránt és vállalta, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az adataikat egy éven belül.

A nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 13 és 18 százalék között van, ha a nők által végzett láthatatlan munkát is ideszámítjuk, a bérkülönbség még jelentősebb. Sok esetben még az egyenlő munkáért egyenlő bér elve sem valósul meg a gyakorlatban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2019 első felében a férfiaknak átlagosan bruttó 68 ezer forinttal volt magasabb havonta a keresete, mint a nőknek.

A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére.

„Szeretnénk, ha az idei Nőnap az első lépés lenne a bérkülönbség felszámolása érdekében Magyarországon.” – mondta Zorigt Burtejin, az Amnesty International Magyarország kampánykoordinátora. „A fizetések átláthatóságának növelése azért fontos, mert először mindenki számára láthatóvá kell válnia a problémának, mert csak így tehetünk további lépéseket az egyenlő díjazás elvének tényleges alkalmazása érdekében.”

A brit példát követve szeretnénk egy olyan jogszabály-módosítást kezdeményezni, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak.

Azért, hogy rögtön pozitív példákkal is szolgálhassunk, megkerestünk néhány céget és önkormányzatot, akik nagy örömünkre igent mondtak arra, hogy legkésőbb 2021. március 8-ig közzé teszik a bérszakadékra vonatkozó adataikat.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vannak olyan cégek, önkormányzatok, és szakszervezetek, akik elkötelezettek az ügy iránt.” – mondta Zorigt Burtejin. „A csatlakozók fontos jelzést küldenek más szervezeteknek és az egész magyar társadalomnak. Abban bízunk, hogy minél többen csatlakoznak a kampányhoz, és közösen elérjük, hogy ne kelljen még nyolcvan évet várni a bérkülönbség megszűnésére.”

A csatlakozók eddigi listája:

• Budapesti Közlekedési Központ (BKK)
  • SPAR Magyarország
  • IKEA Magyarország
  • Netpincér
  • UX studio
  • Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)
  • Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata
  • Fővárosi önkormányzat
  • II. kerületi önkormányzat
  • IV. kerületi önkormányzat
  • VI. kerületi önkormányzat
  • XIV. kerületi önkormányzat

Kezdeményezőként természetesen mi is vállaljuk, hogy a vonatkozó adatainkat nyilvánosságra hozzuk.

Várjuk a csatlakozni kívánó további szervezetek jelentkezését.

Részletek a kampányról és a csatlakozási lehetőségekről.