Egy éve annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – követeljünk igazságot az orosz agresszió áldozatainak!

Fotó: AFP via Getty Images

Egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. A támadás kezdete óta eltelt időben az Amnesty International emberi jogsértések százait dokumentálta. A szenvedésnek, a gyilkolásnak és az orosz fegyveres erők jogellenes eljárásainak viszont továbbra sincs vége, a háború még több életet követelve, még több családot szétszakítva és még több pusztítást okozva elhúzódik. Ennek csak akkor vethetünk véget, ha összefogunk és a világ minden tájáról egységesen próbálunk nyomást gyakorolni a saját döntéshozóinkra. 

Írd alá a petíciónkat és szólítsd fel a magyar kormányt, hogy a humanitárius segítségnyújtás mellett köteleződjön el az orosz háborús bűnösök felelősségre vonása mellett, és támogasson minden ezt elősegítő nemzetközi intézkedést.  

Március 16-án légicsapás érte Mariupolt, a Donyecki Regionális Akadémiai Drámai Színház megsemmisült. A robbanáskor az épületben és annak környékén több száz civil tartózkodott, közülük rengetegen belehaltak a támadásba.  

Grigorij, aki a színház közelében lakik, szemtanúja volt a pusztításnak.  

„A színházhoz vezető utcán sétáltam lefelé, és már láttam is az épületet, kb. 200 méterre volt tőlem. Közben hallottam egy repülőgép zaját, de nem nagyon foglalkoztam vele, mert akkor már folyamatosan repültek a gépek… Aztán az épület teteje hirtelen felrobbant, rengeteg törmelék repült húsz méter magasra a levegőbe. Láttam a füstöt, de nem akartam elhinni, hogy a színház összeomlott. Korábban mindenki egy szentélyként tekintett rá. Két “Vigyázz, gyerekek!” feliratú tábla is volt mellette felállítva.”  

Amit Grigorij aznap látott, csak egy volt a nemzetközi humanitárius jog előírásainak számtalan felháborító megsértése közül, amelyeknek az ukrajnaiak Oroszország törvénytelen háborúja miatt estek áldozatul. Ezeket a jogsértéseket nem nézzük tétlenül. A háború elleni felszólalás közös felelősségünk, ahogy abban is szerepünk van, hogy a háborús bűnösöket minél hamarabb bíróság elé állítsák.  

A világ kormányainak mind támogatniuk kell az orosz háborús agresszorok felelősségre vonását. Ez alól a magyar kormány sem kivétel; éppen ezért arra kérünk, írd alá a petíciónkat és üzend meg a kormánynak, hogy köteleződjön el a háborús bűnösök felelősségre vonása, és minden erre irányuló nemzetközi intézkedés mellett.